Marian Cucșa

Partidul Republican a depus în Parlament proiectul amânării alegerilor locale care ar urma să aibă loc pe 27 septembrie, până la o dată la care contextul epidemiologic va permite organizarea scrutinului în condiții normale și fără expunerea românilor la niciun fel de pericol pentru sănătatea și viața lor.

Inițiatorul propunerii legislative, deputatul Marian Cucșa, motivează că, în contextul creșterii cazurilor de coronavirus, desfășurarea localelor la această dată pare „o iresponsabilitate”. Republicanul a solicitat, de asemenea, printr-o adresă oficială înaintată Biroului Permanent al Camerei Deputaților, ca propunerea legislativă să fie dezbătută în regim de urgență, în sesiunea parlamentară extraordinară aflată în desfășurare.

„La începutul lunii februarie am fost primul politician din România care a cerut măsuri pentru prevenirea pătrunderii și răspândirii Covid-19. Acum vin din nou cu o măsură concretă. Am depus legea amânării alegerilor. Fac un îndemn către toți cei care consideră că este un pericol pentru sănătatea românilor organizarea alegerilor să vină alături de noi, să susțină legea și să o voteze”, a declarat deputatul republicanilor.

În expunerea de motive a inițiativei legislative, Marian Cucşa a amintit de datele din nota de fundamentare a hotărârii Guvernului prin care a fost prelungită starea de alertă pentru încă 30 de zile, potrivit căreia ar putea să ajungem în luna august la 1.600 de cazuri noi pe zi de coronavirus.

„În plină ascensiune a cazurilor de coronavirus, partidele politice se pregătesc de campanie electorală și strângere de semnături pentru susținerea candidaților. Devine tot mai evident că în această situație de criză nu se pot desfășura activități specifice campaniei electorale și că alegerile trebuie organizate într-un context sigur din punct de vedere epidemiologic”, a mai spus Cucșa.

Partidul Republican apelează la soluția amânării alegerilor locale ca ultimă variantă, după ce, la începutul acestei luni, a depus un amendament la proiectul de lege al Guvernului privind alegerile locale prin care cerea organizarea scrutinului pe parcursul a trei zile, astfel încât să se evite cozile și nerespectarea regulilor de distanțare socială. Amendamentul a fost însă respins de toate partidele politice, inclusiv de USR, care, public, a promovat idee organizării votului pe parcursul mai multor zile.

Citește și: Ludovic Orban se gândește că poate nu ar fi rău să amâne alegerile locale

HashtagNews.ro