Vârstnicii și persoanele vulnerabile, prioritate la vaccinare

CNCAV a cerut STS modificarea platformei de programare

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a transmis STS o solicitare de modificare a platfomei pentru programare, astfel încât 75% din programările dintr-o zi să fie din categoria vârstnicilor și a persoanelor vulnerabile. Pentru cei incluși în această categorie, vaccinarea are loc în a doua etapă a campaniei naționale, ce a început de pe 15 ianuarie. Dorința românilor de a se vaccina s-a vazut prin numărul mare de accesări al platformei. Astfel că, miercuri, în 31 de județe din țară a fost atinsă capacitatea maximă de programare pentru următoarele trei săptămâni, în raport cu numărul dozelor disponibile la acest moment și cu calendarul de livrare estimat pentru perioada următoare.

Potrivit unui comunicat al CNCAV, modificările ce urmează să fie aduse platformei vor prioritiza înscrierea vârstnicilor și a persoanelor vulnerabile.

„Reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) au transmis către echipa de dezvoltare a Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) noile cerințe operaționale în baza cărora să fie modificată platforma de programare și posibilitatea de implementare a unor noi funcționalități, care să prioritizeze vârstnicii și persoanele vulnerabile, astfel încât pe parcursul unei zile, 25% din programări să fie destinate persoanelor din domeniile esențiale și 75% persoanelor vulnerabile”, se arată într-un comunicat al CNCAV.

Conform acestuia, modificările solicitate vor fi puse în producție în următoarele zile, după dezvoltare și o scurtă perioadă de testare.

Altfel, pentru persoanele înscrise de angajator în platforma de programare la vaccinare, în baza CUI sau CIF, numărul programărilor nu va putea depăși 25% din cele disponibile zilnic, iar cei înscriși se vor autentifica individual pe baza CNP-ului.

„După atingerea procentului de 25% de locuri ocupate, nu va mai fi posibilă programarea altor angajați în ziua respectivă, iar celelalte locuri vor putea fi ocupate de către persoanele de peste 65 de ani, persoanele cu afecțiuni cronice și cele cu dizabilități, precum și de personalul inclus în etapa I pentru care se continuă programarea și în etapa a II-a. Această necesitate de corelare a numărului de doze de vaccin, sosite pe lanțul de aprovizionare din Uniunea Europeană de la companiile farmaceutice spre România, cu numărul de persoane care s-au înscris în platforma informatică pentru vaccinare și, implicit, pentru rapel este o situație întâlnită și în alte țări europene, astfel încât procesul de vaccinare să fie optimizat în funcție de stocurile existente la momentul respectiv.”, au mai anunțat reprezentanții CNCAV.

În raportarea de miercuri, 20 ianuarie, pentru ultimele 24 de ore au fost imunizate 38.338 pesoane, dintre care 3.192 au fost la a doua doză. De la începutul campaniei de vaccinare, din 27 decembrie, numărul persoanelor vaccinate a ajuns la 308.384, din care 5.814 au fost la rapel.

Citește și: Soluție inedită într-un sat din Argeș: centrul de vaccinare a fost amenajat în incinta Casei de Cultură

#News