Privatizările de după Revoluție, în care mulți din România s-au transformat din simpli bișnițari, în mari oameni de afaceri au avut repercursiuni destul de grave asupra economiei din România. Deși, în principiu, privatizările ar fi trebuit să reprezinte un factor benefic pentru țară, iată că acest lucru nu s-a întâmplat.

Una din consecințe a fost executarea silită a statului de către Radu Enache, Gruia Stoica, fraţii Păunescu, Corneliu Iacobov şi reprezentanţi ai companiei Ford pentru plata unor despăgubiri substanțiale.

O anchetă Adevărul scoate la lumină toate acestea, făcând lumină în cazul unui proiect de hotărâre inițiat de AAAS, unde executorii judecătorești au depus la Trezoreria București și EXIMBANK dosare de executare silită în valoare de 476 milioane de lei.

„Aceste societăţi deţin împotriva A.A.A.S. titluri executorii reprezentate de hotărâri judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile şi au început executarea silită prin intermediul executorilor judecătoreşti, formându-se dosare de executare silită diferite, care se află în curs de derulare”, declară Adevărul, în urma unei solicitări a redacției.

Până în data de 31 decembrie 2019, sumene datorate erau următoarele:

– societatea BIT S.A. – 740.870,66 lei;   – societatea TRANS EXPEDITION FEROVIAR S.A. – 22.342.501,49 lei;   – societatea CONTINENTAL HOTELS S.A. – 4.876.906,13 lei;   – societatea LIDO HOTEL – 31.714.981,95 lei;   – societatea SIF MOLDOVA S.A. – 36.597.636,52 lei;   – societatea AUTOMOBILE CRAIOVA S.A. – 833.538,80 lei.

De menționat faptul că România a pierdut o serie de procese și la ICSID, țara noastră fiind obligată să plătească o sumedenie de despăgubiri, după cum a fost somată de către Curtea de Arbitraj de la Washington. Aceste sume trebuiesc plătite unor oameni de afaceri ce au participat, la un moment dat, la procesul de privatizare. Un astfel de exemplu îl reprezintă frații Micula, care au câștigat în instanță dreptul de a primi 178 milioane de euro, aceștia nefiind, din păcate. Singurii, alte exemple observând și în cazul Rodipet, Hassan Awdi și grupul britanic EDF Services Limited.

#News