Potrivit datelor furnizate de Banca Naţională a României, În cursul zilei de joi, 18.12.2019, Ministerul Finanţelor Publice (MFP), a împrumutat de la bănci suma de un miliard de lei, prin intermediul unei emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark cu o maturitate reziduală de 54 de luni, la un randament mediu de 4,10% pe an.

Valoarea nominală a emisiunii s-a ridicat la suma de 800 de milioane de lei, iar peste 3,6 de miliarde de lei au fost subscrise de către bănci.

Totodată, în data de 19.12.2019, a fost programată  o licitaţie suplimentară prin care s-a vizat atragerea sumei de 120 de milioane de lei la randamentul stabilit cu o zi în urmă.

Considerându-le la un nivel neacceptabil al preţului ofertat, Ministerul Finanţelor Publice a respins totalitatea ofertelor pe care băncile le-au iniţiat în cadrul licitaţiei pentru certificate de trezorerie cu discount pe 12 luni, prin care se dorea atragerea a 500 de milioane de lei.

Valoarea totală a băncilor care au trimis oferte a fost în valoare de 313 milioane de lei, iar pentru luna în curs, împrumuturile planificate de către MFP de la băncile comerciale este de 5,945 miliarde de lei.

#news