Asistentele medicale din Marea Britanie au intrat din nou în grevă

Ele solicită majorarea salariilor.

Asistentele medicale din Marea Britanie sunt marți în a două zi a unei greve naționale pentru salarii mai bune, amenințand că vor continua protestele. După o primă zi de grevă joia trecută, prima din ultimii 106 ani, asistentele medicale continuă presiunile pentru o majorare substanțială a salariilor, potrivit g4media.ro.

 Lucrătorii feroviari, lucrătorii din domeniul logisticii, șoferii de ambulanță, poliția de frontieră, lucrătorii din aeroporturi, multe sectoare au decis să intre în grevă la sfârșitul acestui an, iar mulți și la începutul lunii ianuarie.

În timp ce unii britanici critică aceste greve, care uneori le perturbă planurile de Crăciun, asistentele medicale se bucură de un sprijin puternic în rândul populației. Ele au fost în prima linie în timpul pandemiei Covid-19 și suferă de o criză care afectează de ani de zile sistemul de sănătate publică gratuită foarte respectat. Potrivit unui sondaj YouGov publicat duminică în Sunday Times, aproape două treimi dintre britanici susțin greva asistentelor medicale și jumătate greva ambulanțelor, față de 37% care susțin greva lucrătorilor feroviari. 

Acest lucru pune presiune asupra guvernului, care până acum a fost ferm în privința faptului că nu va modifica majorarea de 4% planificată pentru acest an, potrivit recomandării unui organism de experți care îl consiliază.

Prim-ministrul Rishi Sunak a apărat din nou abordarea „responsabilă și corectă” a guvernului său. „Tocmai pentru că este o problemă dificilă, avem un proces independent”, a spus el. A da mai mult ar fi nesustenabil pentru finanțele publice britanice, a repetat ministrul Sănătății, Steve Barclay, care a fost acuzat de un sindicat că s-a comportat ca un „macho man” în timpul negocierilor. „Nu vor să vorbească cu noi despre subiectul tabu al salariilor”, a declarat luni Christina McAnea, secretarul general al sindicatului Unison. „Singurul motiv pentru care continuăm (mișcarea) este pentru că nu avem cu cine să vorbim despre care este cu adevărat problema”, a declarat Patricia Marquis, directoarea din Anglia a principalului sindicat al asistentelor medicale, RCN, care are circa 100.000 de membri. „Din nefericire, dacă nu se înregistrează progrese, membrii noștri au votat pentru grevă, iar acest mandat este valabil timp de șase luni”, a adăugat ea, confirmând determinarea asistentelor medicale de a menține greva dacă va fi necesar.

Adolescenta cu mâinile amputate în accidentul din Pașcani, își mișcă degetele