Două femei bolnave de cancer obțin în instanță dreptul la tratament

. Statul a fost obligat să compenseze integral un medicament scump.

Două femei au obținut la Curtea de Apel Alba Iulia prin ordonanță președințială, obligarea instituțiilor cu atribuții în domeniul sănătății la decontarea integrală a tratamentului cu un medicament care costă peste 12.000 de lei un flacon, potrivit adevarul.ro.

 Una dintre femei suferă de cancer mamar, iar cealaltă de cancer uterin. În ambele cazuri,, medicul curant le-a recomandat să urmeze tratamentul cu medicamentul Pembrolizumab, cu denumirea comercială Keytruda.

Deoarece nu își permit achiziționarea medicamentului, chiar și în regim de subvenționare, pacientele au dat în judecată Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Casă Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătăţii şi Guvernul României. În paralel, ele au înaintat cereri de ordonanță președințială, care au fost admise de către instanță în 23 noiembrie și, respectiv, 14 decembrie 2022. Fenomenul este tratat de Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale drept unul neimportant, la fiecare proces reprezentanții acestor instituții solicitând respingerea acțiunilor formulate de pacienți. În cazul femeii cu cancer uterin, reprezentanții instituțiilor de stat pârâte au invocat faptul că pacienta nu are dreptul de a beneficia de compensarea în proporție de 100% pentru achiziţionarea medicamentului solicitat deoarece acesta nu figurează pe lista corespunzătoare medicamentelor compensate pentru boala de care suferă. „Aceasta nu îndeplinește una dintre condițiile legale, respectiv, nu există această indicație terapeutică în Rezumatul caracteristicilor produsului, utilizarea acestuia fiind off-label”, se precizează în răspunsul Ministerului Sănătății. 

Magistratul de la Curtea de Apel Alba Iulia nu a ținut, însă, cont de aceste justificări și a invocat dreptul reclamantei la sănătate și la viață.

„Preţul ridicat al medicamentului solicitat şi procedura îndelungată necesară includerii acestuia în lista medicamentelor compensate pentru afecţiunea de care suferă reclamanta justifică urgenţa luării măsurilor care se impun prin care să fie asigurat medicamentul în regim de compensare 100%. Dispunerea măsurii provizorii de asigurare a tratamentului medicamentos este de natură să contribuie la protejarea dreptului la viaţă al reclamantei, drept consacrat atât de Constituţia României, cât şi de Convenţia europeană privind drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, căruia îi corespunde obligaţia corelativă a statului de a asigura respectarea acestui drept prin luarea tuturor măsurilor necesare”, astfel a motivat judecătorul decizia luată în acest caz.

Meta poate primi o sancțiune de până la 11,8 miliarde de dolari din partea Uniunii Europene