UPDATE, 19.15: Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de duminică decizia numărul 61 pentru aprobarea introducerii Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pe lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea. Măsura se aplică începând cu data de 21.12.2020 ora 00.00.

Totodată,Se aprobă suspendarea zborurilor spre/dinspre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din/către România, pentru toate aeroporturile din România, pe o perioadă de 14 zile, începând cu data de 21.12.2020 ora 19.00.

O nouă tulpină Covid 19, cu o rată de infectare de aproape 70%, izolează Marea Britanie de restul Europei. Asta în contextul în care multe din țările UE au decis deja să anuleze zborurile spre și dinspre Marea Britanie. România va decide, duminică sau luni, ce măsuri va lua în această privință, având în vedere că în zonă se află o comunitate numeroasă de români, iar în acest moment Marea Britanie nui se află pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, deci fără obligativitatea de a sta în carantină 14 zile.

„Am avut o discuție și domnul prim-ministru la telefon și INSP urmează să ne dea un punct de vedere astăzi, o analiză în acest sens. Normal că urmărim situația și normal că dacă se impun măsuri, vor fi luate măsuri. Problema nu este că crește gravitatea cazurilor, dar că crește numărul infectaților. Analiza INSP se va discuta cu Ministerul Sănătății și restul colegilor. Azi-mâine este posibil, da, să apară o decizie care să spună care este poziția noastră”, a precizat Raed Arafat, la covid.

Italia, Belgia și Olanda au anunțat deja, duminică, blocarea zborurilor cu Regatul Unit, iar Germania și Franța au transmis că se pregătesc să facă același lucru, din cauza temerilor legate de nouă tulpina Covid-19 din sud-estul Angliei.

Altfel, oficialii britanici de top din sănătate au precizat că nu există dovezi că noua variantă ar provoca mai multe decese sau ar reacționa diferit la vaccinuri, însă se dovedește a fi cu până la 70% mai transmisibilă, potrivit Digi 24.

Guvernul lui Boris Johnson a anunţat sâmbătă măsuri de izolare pentru Londra, sud-estul Angliei şi o parte din est, fapt ce obligă 16 milioane de locuitori să rămână acasă şi să renunţe la vizitele de Crăciun.

Citește și: Scădere a numărului de cazuri Covid, ATI încă sub presiune

#News