Sisteme antifurt montate pe sticlele de ulei de măsline din Spania

Hoții fură uleiul din magazine pentru a-l vinde ulterior

Ulei de masline
Ulei de masline sursa foto pixabay

În Spania, cel mai mare producător de ulei de măsline din lume, supermarketurile au montat sisteme antifurt pe sticlele de ulei de gătit. Prețul uleiului de măsline a crescut cu 150% în ultimii 2 ani, din cauza unei secete extreme, care a afectat recolta de măsline din sudul Peninsulei Iberice, potrivit digi24.ro.

Dacă în supermarket o sticlă de un litru costă 14.5 euro, hoții fură uleiul din magazine pentru a-l vinde ulterior.

 Sticlele de un litru de ulei de măsline extravirgin se vând cu până la 14,5 euro (15,77 dolari) în unele supermarketuri. Acest lucru a dus la plasarea uleiului de măsline în categoria produselor pe care comercianții cu amănuntul le pun etichete speciale antifurt, alături de băuturi alcoolice, produse cosmetice și electrocasnice. „Asistăm la o creștere semnificativă a furturilor din magazine”, a declarat Ruben Navarro, directorul executiv al lanțului de supermarketuri Tu Super. Lanțul operează 30 de magazine în regiunea spaniolă Andalucia. „Uleiul de măsline a devenit un produs pe care aceștia îl pot fura”, a spus acesta. 

Prețul uleiului de măsline, care acum este în mod oficial de 8 euro pe litru, a crescut cu 150% în ultimii doi ani în Spania

O secetă extremă a afectat recoltele din sudul țării, lucru care a determinat grupurile organizate de hoți să fure uleiul pentru a-l revinde. Începând din septembrie, Tu Super a legat cu lanțuri sticle mari de 5 litri de ulei de măsline și le-a fixat cu lacăte pe rafturi pentru a preveni furtul. În unele supermarketuri Carrefour și Auchan din Madrid, sticlele de un litru sunt prevăzute cu sistme antifurt electronice. Acestea trebuie să fie îndepărtate de către personal. 

Poliția spaniolă a descoperit furturi de ulei de măsline din fabrici. De asemenea, în octombrie a arestat două persoane în cadrul unei anchete privind furtul a 56 de tone de ulei de măsline extravirgin. Familiile din Spania cumpără de obicei ulei de măsline vrac pentru gătit. Printre cei mai mari consumatori de ulei de măsline din lume, aceștia au redus deja semnificativ vânzările. Volumul vânzărilor de ulei de măsline extravirgin a scăzut cu 17% în ultimul an. Trei persoane arestate pentru comercializarea de substanțe psihoactive