Rafila: „Va crește numărul de decese”

Prof. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, dar și candidat al PSD pentru un mandat de parlamentar, a reafirmat că numărul persoanelor infectate cu Covid este mult mai mare decât cel raportat, asta și ca urmare a numărului încă redus de teste efectuate, dar și a faptului că multe persoane sunt asimptomatice. Acesta a precizat, într-o conferință de presă la Brașov, că la cifrele care au venit în ultimele zile, în jur de 10 mii de cazuri de infectări, vor aduce și o creștere a numărului de decese.

Încă de când am făcut acest pas politic am spus faptul că rezolvarea problemelor pacienţilor – pentru că mulţi dintre noi au devenit deja pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, sunt sute de mii de persoane în România care au trecut deja prin boală, avem aproape 10.000 de decese  – şi atunci sigur că trebuie să găsim o soluţie care ar trebui să depăşească cadrul politic şi această abordare la masa discuţiilor, specialişti şi poate şi politicieni la aceeaşi masă sau cei care au ambele calităţi, să dezbată acest lucru deschis, cred că este opţiunea corectă, pentru că pacienţii din România nu au culoare politică”, a afirmat Alexandru Rafila, în conferință.

Acesta a precizat că se bucură că „există semnale cel puţin în ceea ce priveşte partea de prevenţie, care se referă la dezvoltarea unei strategii de vaccinare, există semnale că acest consens politic s-ar putea să existe”.  

„În momentul în care tu dublezi numărul de cazuri, ai 10.000 de cazuri zilnic şi faci acelaşi număr de teste ca atunci când aveam 5.000 de cazuri zilnic, este clar că undeva este o problemă şi nu reuşim să identificăm suficient de repede cazurile pozitive şi atunci infecţia continuă să se extindă în comunitate”, a arătat Rafila.

Citește și: Rafila: „Până acum au fost reacții de durere la locul administrării”

#News