Goană mondială după cărbune, urmare a crizei energetice

Tanzania, Botswana și Madagascar - nume noi pe piața globală

Sursa foto: Pixabay

Criza energetică a declanșat o adevărată goană după cărbune. Cumpărători din Europa și nu numai se întrec în a plăti prețul cel mai mare pentru cărbunele provenit din minele din locuri îndepărtate precum Tanzania, Botswana și chiar Madagascar.

Revenirea cererii de cărbune, determinată de guvernele care încearcă să se debaraseze de energia rusească, menținând în același timp prețurile la energie, intră în conflict cu planurile climatice de renunțare la cel mai poluant combustibil fosil.

Preţurile la cărbunele utilizat de termocentrale pentru a produce electricitate au atins valori record, pe măsură ce multe state europene au pierdut accesul la livrările de gaze naturale şi cărbune din partea principalului lor furnizor.

Tanzania – un nume nou pe piața globală

Până la sfârșitul anului trecut, portul tanzanian Mtwara se ocupa în principal de comerțul cu nuci de caju. Acum este plin de nave care vor să încarce cărbune.

De regulă, Tanzania exporta cărbune doar către țările vecine din Africa de Est. Trimiterea cărbunelui mai departe era exclusă, fiind necesar transportul folosind camioanele pe o distanță de peste 600 km, de la minele din sud-vestul țării până la Mtwara, cel mai apropiat port din Oceanul Indian.

Criza energetică paralizantă a Europei a schimbat toate acestea. „După debutul războiului, jucătorii europeni sunt dispuşi să meargă oriunde este cărbune”, a spus Rizwan Ahmed, director de operaţiuni la compania minieră Bluesky Minings din Tanzania, potrivit Reuters. „Ei se oferă să plătească preţuri foarte bune”, a adăugat acesta.

Tanzania se așteaptă ca exporturile de cărbune să se dubleze în acest an, ajungând la aproximativ 696.773 de tone, în timp ce producția ar urma să crească cu 50%, la aproximativ 1.364.707 tone.

Țintind să obțină venituri fiscale considerabile din acest salt al exporturilor, guvernul ia în considerare construirea unei căi ferate care să lege regiunea carboniferă Ruvuma de portul Mtwara, a declarat Yahya Semamba, secretar executiv interimar al Comisiei Miniere, un organism guvernamental.

Cărbune din Botswana și Madagascar

În mod similar, în Botswana, țară fără ieșire la mare, vânzarea de cărbune pe piața maritimă era de neconceput. Majoritatea exporturilor mergeau către țările vecine, Africa de Sud, Namibia și Zimbabwe. „Înainte, logistica ne omora. Cu toate acestea, la prețurile actuale, putem face ca acest lucru să funcționeze”, a declarat Morné du Plessis, directorul general al Minergy.

Țara insulară Madagascar, cel mai mare exportator mondial de vanilie, ar putea fi un alt nume nou pe piaţa mondială a cărbunelui.

„Preţurile actuale conferă argumente solide de afaceri pentru companiile care se ocupă cu mineritul de cărbune în Madagascar pentru a începe exporturile, pentru prima dată în istoria ţării”, a declarat Prince Nyati, directorul unei companii miniere. Cu toate acestea, firmele din Madagascar trebuie să fie pregătite să micșoreze sau chiar să înceteze producția când condițiile de piață devin nefavorabile, a adăugat el.

Creșterea uriașă a interesului pentru utilizarea cărbunelui ar putea pune țările în conflict cu obiectivele ambițioase de reducere a emisiilor de CO2. În UE, arderea mai multor tipuri de cărbune va crește emisiile de CO2 cu 1,3% pe an dacă livrările de gaz rusesc vor fi complet oprite, arată Ember.

Guvernele din Europa spun că aceasta este o schimbare temporară, deși acest lucru ar putea depinde de cât de mult timp se prelungește criza energetică.

Citește și Proiect supus dezbaterii publice: autovehiculele zgomotoase pot circula în Capitală doar în timpul zilei