Proiect supus dezbaterii publice: autovehiculele zgomotoase pot circula în Capitală doar în timpul zilei

Nerespectarea acestei obligaţii constituie contravenţie şi va fi sancţionată cu amendă

Sursa foto: Pixabay

Circulaţia autovehiculelor care produc zgomot peste 95 dB(A) ar putea fi permisă în Municipiul București doar în intervalul orar 8:00 – 21:59.

Potrivit AGERPRES, Primăria Capitalei a supus proiectul dezbaterii publice. Acesta poate fi consultat aici. Cei interesați pot transmite propuneri şi opinii până pe 11 octombrie.

Nerespectarea noilor măsuri va fi sancţionată cu amendă contravențională

„Proiectul propune eficientizarea acţiunilor de reducere a poluării fonice pe timpul nopţii, prin adoptarea unor măsuri care să conducă la diminuarea zgomotului şi a efectelor nocive ale acestuia asupra sănătăţii umane şi a mediului înconjurător”, informează Primăria Municipiului București.

Cei care nu vor respecta prevederile proiectului vor fi sancționați cu amendă. În cazul depăşirii nivelului de zgomot în intervalul 95 dB(A) – 100 dB(A), amenda contravenţională va fi cuprinsă între 1.500 și 2.500 de lei. Dacă nivelul de zgomot trece de 100 dB(A), amenda contravenţională va fi de 4.000 – 5.000 de lei.

Măsurarea zgomotului produs de vehiculele participante la trafic se va face prin sondaj, de către Poliţia Rutieră şi Registrul Auto Român, se mai arată în comunicatul amintit de agenția de știri.

Traficul rutier este cea mai importanta sursă a poluării fonice din Bucureşti

Efectele produse de depăşirea limitei de zgomot generează disconfort, deranjarea somnului, afectează sănătatea mentală, productivitatea muncii, procesul de învăţare, comportamentul social, produce stres, oboseală cronică, tendinţă la insomnie sau boli cardiovasculare, poate conduce la hipoacuzie şi produce efecte negative sociale şi economice, aceste efecte fiind amplificate pe timpul nopţii.

Hărţile strategice de zgomot ale municipiului Bucureşti, aprobate prin HCGMB 716/2018, evidențiază faptul că zgomotul produs de traficul rutier este cea mai importanta sursă a poluării fonice din Bucureşti. Ba mai mult, Brigada Rutieră a înregistrat 41 de petiţii în care sunt sesizate aspecte referitoare la poluarea fonică produsă de vehicule care circulă în Capitală.

Citește și Aparatul de oxigen îi costă jumătate de pensie