Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Un val de căldură din Spania a primit un nume feminin, asemenea unui uragan, indică Live Science.

Denumirea primită de fenomen este Zoe.

Un val de căldură din Spania, care a primit și un nume de la comunitatea științifică, a făcut ca temperaturile să urce până la 44.4 grade Celsius în Sevilla. Fenomenul a fost înregistrat între 24 iulie și 27 iulie

Este o nouă încercare de a conștientiza publicul cu privire la temperaturile extreme și de a atrage atenția asupra pericolelor asociate”, a declarat José María Martín Olalla, profesor asociat la departamentul de fizica materiei condensate de la Universitatea Sevilla.

Uraganele au primit de mult timp denumiri, iar practica neoficială de a denumi furtunile din timpul iernii a prins contur în Statele Unite încă din 2012.

Cu toate acestea, Zoe este primul val de căldură căruia i s-a dat un nume.

Numele este un efort al Proiectului proMETEO Sevilla, o inițiativă a Centrului de Reziliență al Fundației Adrienne Arsht-Rockefeller al Consiliului Atlantic

Este vorba despre un centru de cercetare și organizație non-profit cu sediul în Washington.

Sevilla este locația pilot pentru proiectul care își propune să atragă atenția publicului cu privire la căldura extremă și să susțină eforturile de reducere a pericolelor asociate cu valurile de căldură.

Potrivit cercetătorilor, valurile de căldură nu reprezintă doar zile toride.

Acestea sunt definite de Agenția Meteorologică de Stat Spaniolă (AEMET) ca episoade de cel puțin trei zile consecutive în care cel puțin 10% din stațiile meteorologice înregistrează temperaturi maxime peste percentila 95, pentru iulie până în august, între 1971 și 2000.