Balenele cenușii cer ajutorul oamenilor pentru a fi curățate de paraziți

Balenele au pielea foarte sensibilă și păduchii i care se țin strâns de ele le înnebunesc

Balenele cenușii au învățat să se apropie de bărcile care le monitorizează pentru a cere ajutorul oamenilor de la bord să le curețe de paraziți.
Mai multe imagini care arată comportamentul balenelor din laguna Ojo de Liebre, în largul coastei Baja California, din Mexic, surprind momentul când un mamifer se apropie de o barcă mică, iar căpitanul de la bord îi smulge păduchii de balenă, a declarat Paco Jimenez Franco.. „Este foarte interesant pentru mine”, spune el, potrivit digi24.ro.

 Franco a smuls un păduchi de pe capul balenei prima dată când s-a apropiat suficient de mult încât să facă acest lucru.

„Odată ce l-am îndepărtat pe primul, ea s-a apropiat din nou, ca să pot continua”, a spus el. Aceeași balenă s-a întors în mod repetat pentru mai multă „îngrijire”, spune Franco. Păduchii de balenă sunt crustacee din familia Cyamidae, care se târăsc pe capul mamiferului, fiind benefici pentru balene, deoarece mănâncă algele de pe corpul lor și se hrănesc cu pielea care se decojește. Cu toate acestea, se presupune că păduchii de balenă pot irita animalul. Doi sibieni, prinși braconând bursuci cu sulița în județul Mureș


„Cred că balenele cenușii au o relație de dragoste și ură cu păduchii lor. Balenele au pielea foarte sensibilă și miile de creaturi care se țin strâns de ele sau se mișcă, cu ghearele lor extrem de ascuțite, trebuie să le înnebunească.”, a spus Mark Carwardine, un zoolog britanic cu o vastă experiență în domeniu

Balenele cenușii de lângă Baja California sunt cunoscute pentru comportamentul lor curios față de bărci, chiar dacă au fost vânate excesiv în secolul al XX-lea. Singurul alt prădător al balenei este orca. Deși nu a putut confirma faptul că abordarea oamenilor pentru a le ajuta să scape de paraziți este un comportament nou la balene, Carwardine a spus că nu a mai văzut așa ceva înainte. „Cu siguranță, balenele nu par să fie deranjate când oamenii le ajută, deși ar trebui să scoți sute de paraziți pentru a face o mare diferență”, a spus el. Noul comportament al balenelor ar putea fi considerat la fel de simbiotic. Deoarece balenele cenușii pot trăi cel puțin 80 de ani, este posibil ca cele care erau în viață în perioada vânătorii să se fi adaptat de atunci pentru a beneficia de interacțiunea cu oamenii.

Doi sibieni, prinși braconând bursuci cu sulița în județul Mureș