Porumb
Porumb. Sursa foto : Wikipedia

 Cantitatea de porumb și de floarea soarelui care va fi exportată de către România va fi mai mică decât cea estimată, deoarece aprovizionarea pe plan intern va fi o prioritate, în condițiile în care culturile agricole au fost afectate de secetă, potrivit g4media.ro.

Producţia de porumb a fost estimaaă la începutul anului la aproximativ 14 milioane de tone, dar fermierii şi-au redus estimările la aproximativ opt milioane de tone

România a fost cel mai mare exportator de porumb din Uniunea Europeană, dar anul acesta este posibil că producţia să scadă semnificativă după ce seceta a distrus culturile în mai multe părţi ale ţării, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea. „Situaţia din acest an este foarte complicată. Am intervenit atât cât am putut pentru a creşte nivelul irigaţiilor, dar în multe zone nu a fost posibil, aşa că o mare parte din cultură este afectată”, a precizat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Potrivit datelor Comisiei Europene  România a exportat anul trecut  o cantitate de 4,3 milioane de tone de porumb, fiind cel mai mare exportator de porumb din Uniunea Europeană

România a fost al doilea mare exportator de seminţe de floarea soarelui, fiind şi un mare furnizor de grâu şi orz.
România va exporta produsele agricole numai după asigurarea aprovizionării pieţei interne, a subliniat ministrul Petre Daea, care nu a oferit detalii privind măsurile potenţiale pe care Guvernul ar putea să le adopte. 

Condițiile meteo nefavorabile și  războiul din Ucraina au afectat livrările la nivel mondial de cereale, determinând luarea unor măsuri protecţioniste în domeniul alimentar,  oficialii încercand să reducă impactul creşterii preţurilor. România se află în urma altor țări în privința extinderii sistemelor de irigaţii, confruntându-se cu probleme serioase odată cu schimbările climatice care au dat naștere unor fenomene meteo tot mai frecvente. Având în vedere prognozele care estimează o vreme secetoasă în zilele următoare, unii fermieri au hotărât să recolteze porumbul mai devreme, pentru a salva o parte din culturi, pe care le vor folosi ca nutreţ sau pentru producţia de biocombustibili, a spus ministrul Petre Daea.

VIDEO. Incendii puternice în Londra. Oamenii au fost evacuați