Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat că și-ar dori ca procurorii să fie ceva mai vigilenți atunci când anchetează anumite cazuri. În mod deosebit, Predoiu își dorește ca pe lângă anchetarea celor ce comit infracțiuni, să se concentreze și pe recuperarea prejudiciului rezultat al acelor infracțiuni.

Iată o idee bună! Cu toate că-mi amintesc cum ani de zile s-a strigat în stradă pe această temă, cetățenii dorindu-și nu numai punerea sub acuzare a celor ce comit infracțiuni, cât și restituirea sumelor datorate. Lucru care, parcă-parcă începe să prindă contur acum. Să vedem în ce măsură lucrurile astea se vor concretiza, caz în care nu vor rămâne în stadiul declarativ.

Cătălin Predoiu: „Luați-le banii produși prin infracțiuni, luați-le tot ce au furat”.

„Această pandemie oferă diverse oportunități infractorilor de a ataca instituțiile medicale critice și de a dezvolta o adevărată piață paralelă pe dark web cu produse de sănătate, indiferent dacă sunt originale sau contrafăcute. Creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la această amenințare a fost un pas important. (…) Cu toate acestea, acum trebuie să mergem mai departe cu anchetele și urmărirea penală a faptelor infracționale”, a declarat Predoiu.

De asemenea, ministrul Justiției punctează pe necesitatea acționării rapide, timpul fiind o componentă esențială în depistarea spălării de bani.

„Timpul este de o importanță crucială atunci când este vorba de spălarea banilor prin transferuri online. În acest caz, probabil mai mult decât în ​​orice alt tip de infracțiuni, este vital să reacționăm instantaneu. Prin urmare, vă încurajez pe toți să găsiți rapid soluții și să acționați și mai repede. Mediul criminal de astăzi s-a schimbat și luptăm cu o combinație periculoasă de inovație și produse IT inovatoare”, a mai spus Predoiu.

Citește și: Ciolacu somează Guvernul să asigure măști gratuite

#News