Cheagurile de sânge sunt „efecte foarte rare” ale vaccinului Johnson&Johnson

EMA a reafirmat astfel că vaccinul Janssen, o filială a Johnson&Johnson, este sigur şi eficient.

În ciuda speculațiilor de săptămâna trecută, cu privire la serul produs de Johnson&Johnson, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat marţi că este necesar ca Johnson&Johnson să avertizeze cu privire la formarea unor cheaguri de sânge în urma vaccinării cu vaccinul împotriva Covid19,  pe care le consideră „efecte foarte rare ale vaccinului” laboratorului american, relatează EuroNews.  

Johnson&Johnson urma să livreze în Uniunea Europeană 55 de milioane de doze de vaccin în al doilea trimestru.  EMA precizează că analizează toate probele din Statele Unite, cu privire la opt cazuri grave şi rare, inclusiv unul mortal, de formarea a unor cheaguri de sânge şi o scădere a nivelului trombocitelor.

De asemenea, EMA a stabilit, la fel ca și la vaccinurile cu AstraZeneca, beneficiile sunt mai mari decât riscuri, precizând în același timp că formarea unor cheaguri de sânge este necesar să fie adăugate efectele secundare rare ale acestui vaccin.

„Combinația între apariția unor cheaguri de sânge și trombocite scăzute din sânge este foarte rară, iar beneficiile generale ale vaccinului COVID-19 Janssen, produs de compania Johnson & Johnson, în prevenirea COVID-19 sunt mai mari decât riscurile de reacții adverse”, a precizat Agenție Europeană a Medicamentului (EMA). 

Lucrătorii din domeniul sănătății și cei care au primit vaccinul ar trebui să fie conștienți de potențialele simptome ale acestor cheaguri de sânge rare. Acestea includ dificultăți de respirație, dureri în piept, umflături ale picioarelor, dureri abdominale, cefalee, vedere încețoșată sau pete mici de sânge sub piele. Săptămâna trecută, administrarea în Europa a acestui vaccin a fost oprită, tocmai din cauza unor cazuri de apariție a cheagurilor de sânge, asemeni imunizării cu serul de la AstraZeneca.

60.000 de vaccinuri J&J, în așteptare

La nivelul României au fost achiziționate 60.000 de doze (administrare unică), ce se află stocate la Institutul Cantacuzino, pentru administrarea acestora se aștepta un verdict din partea EMA. De altfel, acest ser, potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, este recomandat în mediul rural, dar și în sistemul „drive-thru” (vaccinare în parcare), tocmai prin prisma administrării în doză unică.

Citește și: Vaccinarea cu Pfizer va avea nevoie de o a treia doză