Mai multe organizații din Franța cheamă femeile la grevă de 8 Martie

Principala revendicare este cea privind egalitatea salarială

Angajate femei
Angajate femei sursa foto pixabay

Mai multe organizații și sindicate din Franța cheamă la o „grevă a muncii, a treburilor casnice și a consumului” pe 8 martie. Obiectivul este de a lua exemplul grevelor experimentate în ultimii ani în Islanda și Spania pentru a cere egalitate salarială, potrivit g4media.ro.

Această mobilizare trebuie să aibă loc în cadrul Zilei Internaționale a Femeii.

Colectivul #GrèveFéministe transmite că dorește ca pe 8 martie „să pună societatea în stop și să demonstreze că femeile, departe de a fi o variabilă de ajustare, sunt o rotiță esențială în societate”. Femeile sunt invitate să se oprească din lucru la această dată, dar și să nu participe la nicio sarcină casnică în timpul zilei . Mai multe organizații feministe, printre care Dare Feminism, și asociații precum Family Planning, au făcut apelul la mobilizare.

Majoritatea principalelor sindicate, CGT, CFDT, Unsa, FSU și Solidaires, s-au alăturat mișcării.

Acestea îi încurajează pe angajați să obțină „acte”, „inclusiv prin greve”. „În ciuda anunțurilor guvernamentale de a face din cauza femeilor marea cauză a mandatului prezidențial de cinci ani, inegalitățile persistă la locul de muncă, în familie și în societate”, susțin aceste cinci organizații sindicale.” În 1975, în Islanda, o zi de grevă a femeilor a marcat istoria țării. Greva a deschis calea unor progrese majore în materie de egalitate între femei și bărbați. 90% dintre angajatele din acest stat insular au încetat atunci să mai lucreze și mai facă diverse treburi casnice.

30.000 de femei, din cei 220.000 de locuitori numărați la acea vreme în Islanda, au manifestat apoi în centrul capitalei, Reykjavík.

Protestul a inspirat și alte greve, mai bine de 40 de ani mai târziu. Astfel, pe 8 martie 2018, o grevă feministă în Spania a condus la o întrerupere a activității timp de două ore pentru numeroase femei. Potrivit principalelor două sindicate din țară, ea a fost urmată de 5,9 milioane de persoane din țară. În octombrie anul trecut, tot în Islanda, mii de femei, inclusiv premierul Katrín Jakobsdóttir, au oprit din nou lucrul pentru a cere salarii egale și a protesta împotriva violenței împotriva femeilor. MAE, avertisment de călătorie în Germania