Lucrările de reabilitare ale barajului Siriu nu vor mai fi realizate cu fonduri din PNRR

Nimeni nu s-a înscris la licitația pentru proiectare

Inundatii
Inundatii sursa foto pixabay

Cele două proiecte desfăşurate de către Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Buzău-Ialomiţa privind punerea în siguranţă a Barajului Siriu, respectiv îmbunătăţirea condiţiilor de funcţionare în siguranţă a acumulării Siriu, nu vor mai beneficia de finanţare, cel din urmă fiind propus a se derula prin PNRR, potrivit g4media.ro.

Potrivit Planului de Management al Riscului la Inundaţii (PMRI), A.B.A. Buzău-Ialomiţa este afectată în principal de inundaţii fluviale şi inundaţii pluviale.

Documentul prevede că zonele de mare altitudine pot fi supuse viiturilor rapide din cauza pantelor mari şi a suprafeţelor relativ mari ale bazinului hidrografic. Inundaţii extreme au avut loc în zona staţiei hidrometrice de la Măgura înainte de construirea barajului Siriu. De asemenea, partea superioară a bazinului hidrografic este afectată de inundaţii din cauza topirii zăpezii, atunci când blocurile de gheaţă sunt eliberate şi blochează deschiderile podurilor.

În acest context unul dintre proiectele propuse de Administraţia Bazinală a fost cel de combatere a inundaţiilor în bazinul hidrografic al râului Buzău – aval de acumularea Siriu. „Lucrările de punere în siguranţă a barajului Siriu, respectiv reabilitarea şi modernizarea barajului şi a echipamentelor hidromecanice şi electrice au fost cuprinse ca măsuri necesare în PMRI.

Aceste măsuri fac parte din proiectul integrat major ‘Combaterea inundaţiilor în bazinul hidrografic al râului Buzău – aval de acumularea Siriu”- Comp I Sector aval ac. Siriu- aval municipiu Buzau’, proiect pentru care A.B.A. Buzău- Ialomiţa a făcut demersuri pentru accesarea fondurilor europene prin programul POIM Axa Prioritară 5 – Promovarea adaptării la schimbările climatice, a prevenirii şi a gestionării riscurilor- Reducerea efectelor şi a pagubelor asupra populaţiei cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal de inundaţii şi eroziune costieră.

În urma prioritizării proiectelor la nivel naţional, acest proiect nu a fost selectat pentru finanţare”, a declarat purtătorul de cuvânt al ABA Buzău-Ialomiţa, Irina Mircea.

Administraţia a prevăzut o serie de lucrări pentru îmbunătăţirea condiţiilor de funcţionare în siguranţă a acumulării Siriu, finanţarea urmând să fie asigurată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Ca urmare a faptului că în cadrul licitaţiei nu au fost depuse oferte, ulterior procedura neputând fi reluată, proiectul nu va mai beneficia de finanţare prin PNRR. Drept urmare, instituţia a anunţat că va încerca să găsească alte soluţii financiare pentru implementare. Siriu este cel mai înalt baraj din administrarea ABA Buzău-Ialomiţa şi al doilea construit din anrocamente din România. Mai multe organizații din Franța cheamă femeile la grevă de 8 Martie