A început dezastrul. Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED solicită creşterea tarifelor decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru acoperirea costurilor reale ale serviciilor medicale prestate de furnizori.

A început dezastrul, spitalele private atacă OUG lui Orban

Fără o creştere reală a tarifelor serviciilor decontate şi prin amânarea introducerii contribuţiei personale, Ordonanţa de Urgenţă 25/2020 în forma sa actuală nu rezolvă problema accesului pacientului la servicii medicale, rapid şi la acelaşi standard de calitate, arată reprezentanţii PALMED, printr-un comunicat de presă.

PALMED mai precizează că sistemul public beneficiază de sume suplimentare pentru acoperirea cheltuielilor reale realizate pentru furnizarea serviciilor medicale, avand mai multe surse de finanţare, cum ar fi fonduri de la Ministerul Sănătăţii, de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Pe de altă parte, un spital privat are două surse de finanţare: private şi fonduri de la CNAS. Prorogarea introducerii contribuţiei personale până la 1 aprilie 2021 are menirea de a perpetua această politică de discriminare a furnizorilor de servicii medicale private.

Citește și Firea intră la rupere, majorează taxele și impozitele

PALMED, semnal de alarmă

Totodată, PALMED atrage atenţia asupra faptului că toate dispoziţiile legale referitoare la serviciile de urgenţă introduse prin OUG 25/2020 se vor putea aplica numai după ce va fi aprobată şi va intra în vigoare Hotărârea de Guvern care reglementează aplicarea măsurilor adoptate prin actul normativ în discuţie.

După stabilirea serviciilor care pot fi decontate, a condiţiilor şi a costurilor de decontare, fiecare spital privat va putea opta să intre sau nu în contract cu CNAS pentru decontarea serviciilor de urgenţă. Pentru asta este nevoie parcurgerea întregii proceduri de evaluare necesară în acest caz, într-un mod similar unităţilor publice.

Ordonanţa, care prevede liberalizarea programelor naţionale de sănătate, a fost criticată de medici, specialişti şi politicieni.

#NEWS