Ministrul Educației: „Este inadmisibil să învinovățești un elev”

Linia subțire dintre autoritate și hărțuire

Să fii elev în România, în pandemic, cu cursuri online, este o adevărată provocare. Uneori poate fi o provocare și pentru profesori. Un caz șocant aduce pe „tapet” situații cu care se confruntă poate multe dintre eleve, dar care nu au tăria de a face reclamații, din varii motive, pornind de la rușinea „de ce spune lumea” până la teama în fața autorității pe care o impune un cadrul didactic.

Concret, Rise Project a prezentat cazul unei eleve, ce urma cursurile la seral, într-o clasă de mecanică, deci preponderentă cu băieți, ce a fost hărțuită sexual de profesorul de matematică. Acesta îi solicita poze nud, „că de matematică sunt sătul”.  Eleva de 21 de ani l-a reclamat la directoarea liceului și totodată, și-a cerut transferul către un alt liceu.

Ca de la o femeie la alta (eleva fiind căsătorită și având un copil, se afla în concediu de maternitate), ne așteptăm la o altfel de atitudine, de susținere. Însă, reacția directoarei este una de netolerat.

„Trebuia să facă plângere la poliție că este agresată. Regulamentul școlar nu-mi permite să văd ce face omul în viața lui privată, seara.”, a declarat directoarea adjunctă pentru Rise Project.

Mai mult, aceasta a avut și o atitudine discriminatorie față de elevă, pe care o consideră vinovată doar pentru că a ales să urmeze cursurile de mecanică, într-o clasă de băieți. „S-a cerut înscrisă la o clasă de mecanică, o clasă plină de băieți, cam ciudată dorința ei… Fătucă dragă, este o clasă de băieți acolo, nu prea s-ar potrivi cu sexul dumitale. O fată singură într-o clasă cu băieți și bărbați? Noi avem profil și de textile, un profil care s-ar potrivi cu mult mai bine pentru viitorul profesional al unei tinere.”, potrivit Rise Project.

Foto discuții Facebook

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a luat cunosțință de acest caz, dar și primele măsuri, prin demiterea directoarei adjuncte, al cărui comportament este considerat intolerabil. „La modul general toleranță zero pentru astfel de comportamente. Din discuția pe care am avut-o în această seară cu inspectorul general, i-a fost cerută demisia doamnei director adjunct care a încercat să-i ia apărarea acestui cadru didactic. Demisia produce efecte încă de astăzi (n.r. marți) . Doamna director adjunct Mihaela Zackman, care nu a considerat că este o problemă destul de gravă nu mai este director adjunct. (…) I-a făcut o vină elevei că s-a înscris la clasa de mecanică, este inadmisibil să faci o vină unui elev că s-a înscris la o anumită clasă”, a spus ministrul.

Citește și: Tânăra hărțuită de curierul Glovo, acuzată pe Facebook: ”E normal să primească avansuri”

#News