Elvețienii au aprobat prin referendum aplicarea unei taxe minime globale pentru companii

Este vorba despre majorarea impozitului pe profit de la 11% la 15%

Aproape 80% dintre elvețienii care au votat la referendumul național de duminică au fost de acord cu majorarea impozitului pe profit de la 11% la 15%, un sprijin neobișnuit de puternic, potrivit g4media.ro.

„Acest lucru asigură că Elveția nu va pierde niciun venit fiscal în favoarea țărilor străine. În plus, va crea, de asemenea, securitate juridică și un cadru stabil”, a declarat ministrul de finanțe Karin Keller-Sutter.

” În 2021, Elveția s-a alăturat celor aproape 140 de țări care au aderat la un acord al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) pentru a stabili o rată minimă de impozitare pentru marile companii, o măsură menită să limiteze practica transferului profiturilor către țări cu fiscalitate redusă. Chiar și cu această majorare, Elveția va avea în continuare unul dintre cele mai scăzute niveluri de impozitare a societăților comerciale din lume.

Propunerea, care se estimează că va aduce venituri suplimentare de 2,5 miliarde de franci elvețieni (2,80 miliarde de dolari) pe an, a fost susținută de grupurile de afaceri, de majoritatea partidelor politice și de opinia publică

.Legea privind clima a primit sprijinul a 59% dintre alegători, readusă într-o formă modificată după ce a fost respinsă în 2021 ca fiind prea costisitoare, a stârnit mai multe dezbateri, cei care fac campanie împotriva ei câștigând teren în ultimele săptămâni. Susținătorii spun că legea este minimul pe care o țară bogată ca Elveția trebuie să îl facă pentru a-și dovedi angajamentul în lupta împotriva schimbărilor climatice, în timp ce oponenții din partea Partidului Popular de dreapta spun că va pune în pericol securitatea energetică.În Elveția se află birourile și sediile centrale a aproximativ 2.000 de companii străine, printre care Google (GOOGL.O), precum și 200 de multinaționale elvețiene, precum Nestle (NESN.S). Deși toate ar fi afectate, grupurile de afaceri au salutat certitudinea mai mare pe care ar aduce-o noua taxă, chiar dacă Elveția a pierdut o parte din atracția sa de impozitare redusă.

Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Alba, transformată în şantier