ICCJ

Magistrații Curții Constituționale vor analiza abia peste trei luni (pe 16 septembrie) sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) în legătură cu modificările Codului Penal referitoare la liberarea condiționată. Magistrații Înaltei Curți au decis, vineri, ca sesizarea depusă, joi, de Curtea Constituțională a României, pentru controlul constituționalității, privind modificările și completările la Legea nr. 286/2009 privind Codul penal să fie analizată înainte de promulgare.

„Obiecția de neconstituționalitate privește atât actul normativ în întregime, cât și unele dispoziții specifice ale acestuia, reținându-se vicii de neconstituționalitate de natură extrinsecă și intrinsecă”, se arată într-un comunicat remis presei de ICCJ.

„Sub aspect intrinsec: sunt încălcate dispozițiile art. 1 alin. (5) din Constituție referitoare la exigențele privind calitatea legii (…), întrucât excluderea de la liberare condiționată a persoanelor condamnate pentru săvârșirea infracțiunilor prevăzute în art. 214 – 216 din Codul penal și menținerea beneficiului liberării condiționate pentru infracțiuni contra persoanei a căror gravitate rezultă din prevederea unor limite de pedeapsă net superioare este de natură să afecteze coerența legislației penale, într-o manieră incompatibilă cu exigențele legii fundamentale.

Spre exemplu, persoana condamnată pentru folosirea serviciilor victimei traficului de persoane sau a traficului de minori (…) ar fi astfel exclusă de la vocația la liberare condiționată, deși persoana care săvârșește infracțiunea mai gravă de trafic de persoane sau de trafic de minori ar putea beneficia de liberarea condiționată”, se mai arată în documentul citat.

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat, la data de 17 iunie, această inițiativă legislativă. Proiectul a fost votat în unanimitate și prevedea că delicvenții care comit infracțiuni deosebit de grave precum omor, omor calificat, exploatarea cerșetoriei, folosirea unui minor în scop de cerșetorie, folosirea serviciilor unei persoane exploatate, violul, agresiunea sexuală, act sexual cu un minor, corupția sexuală, tâlhăria calificată, tâlhăria urmată de moartea victimei, nu mai pot fi eliberați condiționat.

Reamintim că zeci de mii de pușcăriași au eliberați din penitenciare beneficiind de viciile recursului compensatoriu. Dintre aceștia, numai în ultimii doi ani au fost eliberați mai devreme peste 2.300 de criminali, peste 1.000 violatori și peste 3.000 de tâlhari. Măsura de compensare a deținuților a fost luată după ce România a fost sancționată de CEDO pentru condițiile improprii din penitenciare. Ea a intrat în vigoare în octombrie 2017 și prevede că, pentru fiecare 30 de zile petrecute în condiții de detenție improprii, un infractor primește 6 zile câștig din pedeapsă.

Citește și: Adio liberare! Criminalii, violatorii și tâlharii pot sta liniștiți, la răcoare

HashtagNews.ro