Cardurile naționale de sănătate vor fi valabile încă 7 ani, a anunțat președintele Casei Naționale de Asigurare de Sănătate (CNAS), Adela Cojan. Pentru 4,2 milioane de persoane din țara noastră cardurile urmau să expire la 1 iulie.

„Vom reintroduce utilizarea și validarea serviciilor cu cardul național de sănătate. Am obținut finanțare pentru prelungirea valabilității cardurilor de sănătate pentru 4.000.200 de persoane din țara noastră. Reintroducem, începând cu data de 1 iulie, tocmai pentru a avea o evidență clară a cazurilor ce se internează, a cazurilor care beneficiază de servicii medicale la domiciliu și a cazurilor care beneficiază de servicii paraclinice, de imagistică medicală și de laborator, deci, acolo unde există interacțiune între medic și pacient și trebuie obligatoriu să fie pacientul în fața medicului”, a declarat Adela Cojan.

Potrivit Proiectului de Hotărâre, aflat în dezbatere publică, scrierea noului certificat pe CIP-ul cardului se va face, în mod automat. Rescrierea cardurilor de sănătate se va face atunci când titularul va merge la medic. Practic, sistemul va detecta automat cardul expirat și va înlocui data expirării. Totodată, termenul de valabilitate a cardurilor naționale emise până la data de 31 decembrie 2014 va fi de 14 ani de la data emiterii.

Reamintim că la data de 23 martie, anul curent, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a pus în aplicare un proiect de act normativ care stipula suspendarea obligativității cardului de sănătate în perioada stării de urgență și posibilitatea ca medicii de familie să poată acorda consultații la distanță și să trimită rețete prin e-mail. 

Citește și: Firea, măsuri tot mai drastice, în perioada stării de urgență. Traseele STB, reduse cu 40%

HashtagNews.ro