Tablou de 2 milioane de euro furat din Anglia, descoperit în România

Tabloul a fost furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, a fost descoperit în România și a fost predat autorităților din Marea Britanie, a anunțat vineri Poliția Română, potrivit stiripesurse.ro.

„Urmare a activităților investigativ-operative efectuate de polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Române, într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, în care au fost efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat cu consecințe deosebit de grave, tăinuire și spălare de bani, de pe teritoriul României a fost descoperit un bun mobil cultural de semnificație artistică (tablou) care ar fi făcut obiectul unei tranzacționări pe piața neagră”, a transmis IGPR.

Din verificări a reieșit că tabloul ar face parte din lotul sustras în noaptea de 14 martie 2020 dintr-o galerie de tablouri din Oxford, Marea Britanie. Tabloul are o valoare estimată de 2 milioane de euro. În cadrul cercetărilor, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice au participat, în 28 iulie 2023, alături de autoritățile judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii, în Olanda, la Haga, la o întâlnire operativă, unde au fost punctate elementele comune ale anchetelor paralele realizate de către cele două state, în vederea elaborării unei strategii, care să conducă la înfăptuirea justiției.

În 28 decembrie 2023, prin ordonanța procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, a fost dispusă restituirea tabloului în cauză către autoritățile judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, iar în 26 martie 2024 tabloul a fost restituit autorităților din Marea Britanie.

Ulterior, în 29 martie 2024, dosarul a fost înaintat către unitatea de parchet, cu propunere legală. Trei tablouri din secolele XVI și XVII, a căror valoarea totală este estimată la câteva milioane de lire sterline, au fost furate în martie 2020 de la Galeria de artă Christ Church, care se află în incinta Universității Oxford, portivit ziarului Telegraph. Este raportat, că răufăcătorii au furat tabloul lui Antoon van Dyck ”A Soldier on Horseback” anul 1616, ”A Rocky Coast” de Salvator Rosa din sfîrșitul anului 1640 și tabloul lui Annibale Carracci ”Boy Drinking”, care se datează, aproximativ, cu anul 1580.”Picturile care au fost furate au o valoare deosebită. În momentul de față, se efetuează o investigație amănunțitî pentru a găsi tablourile și a aduce răufăcătorii la răspundere”, a declarat la acea vreme inspectorul de poliție John Capps.

Bărbat reținut de DNA Iași pentru cerere de mită