Sursa foto: Pixabay

Pensia de stat ridicată și traiul de viață fără griji se regăsește în puține state din lume, potrivit celor mai recente statistici oficiale. Astfel, din 44 de țări analizate la nivel mondial, bătrânii din Norvegia se pot bucura de o pensie de aproximativ 1.800 de euro pe lună.

De asemenea, în topul țărilor „prietenoase” cu pensionarii se numără Elveția și Statele Unite. În țara noastră, datele Institutului Național de Statistică arată că aproape 4 milioane de persoane primesc pensii, aceasta fiind de aproape 1.800 de lei, adică 376 de euro pe lună.

Cu toate acestea, sub România se află pensionarii din Ucraina, Moldova și Albania, aceștia primind sume foarte mici. Cei de la Picodi au făcut o comparație a prețurilor produselor de bază cu pensia media.

Cele 10 alimente necesare sunt: pâine, lapte, ouă, orez, brânză, carne, pește, fructe și legume

Chiar dacă lista este una foarte limitată, potrivit OMS, produsele enumerate sunt suficiente pentru a satisface necesarul minim lunar de nutrienți al unei persoane în vârstă.

Valoarea media a coșului de produse alimentare de bază este de 534 de lei, cel mai bun raport dintre pensie și prețul alimentelor înregistrându-se în țări precum Norvegia, Austria și Franța. În aceste țări, coșul de produse de bază reprezintă 13,4%, 13,7% și, respectiv, 14,3% din pensia medie.

Țara noastră se află pe locul 28 din 44 de țări, cu un rezultat de aproape 29%. Potrivit studiului, pensionarii din Ucraina o duc cel mai greu.

Reamintim că în prezent, în România sunt în jur de 4 milioane de pensionari, iar aproape 100 de mii dintre aceștia trăiesc în Botoșani, fiind o treime din populația orașului. Potrivit INS, aproape 80% dintre pensionarii din mediul rural au pensii foarte mici sau trăiesc din pensii sociale. Pe lângă Botoșani, județele Giurgiu și Vrancea au pensii mici, sub 1.300 de lei.

Singurele județe unde pensia media a trecut de 400 de euro sunt Hunedoara și Capitala. În aceste zone se află 13% din pensionarii din țara noastră.

În București, un pensionar încasează lunar 2.036 de lei, iar în Brașov, Gorj, Galați și Prahova, pensiile medii sunt de peste 1.700 de lei.

Citește și articolul: Cupoanele de pensie vor putea fi trimise online