Liviu Dragnea la Galați - Foto: Iulia Kelt

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat de curând că are intenția de a proteja programul „Tomata”, unul dintre copiii de suflet ai răposatului politic, Liviu Dragnea. Dacă vă amintiți, înainte să fie încătușat și trimis la mititica, Liviu Dragnea făcea valuri cu privire la calitatea roșiilor românești. Milos de felul lui, Dragnea ridica mâinile până la cer pe la mitingurile PSD și-i întreba pe susținătorii aduși acolo, mai de voie, mai de nevoie: „Vreți să mâncați românesc? Nu v-ați săturat de produsele de mâna a doua, de import?”. Și uite-așa, își mai asigura vreo două-trei voturi!

Voturi, de care, din păcate n-a avut cum să se mai bucure, întrucât înainte să mai poată rosti încă odată cuvântul „tomată”, l-au și băgat anti-românii la Rahova.

Citește și: Gostaturile lui Dragnea, „butaforii cu iz penal”

Cu toate astea, „Tomata” lui Dragnea e pe mâini bune, iar moștenirea roșiei românești merge mai departe, cu sau fără cel mai mare patriot al nostru! Ne-a asigurat de asta ministrul Agriculturii, Adrian Oros, căruia programul i se pare unul bun, cu toate că i-ar mai trebui câteva îmbunătățiri.

“Continuă şi în acest an programul Tomata cu câteva îmbunătăţiri, zicem noi. Pentru a monitoriza calitatea tomatelor care se oferă populaţiei, beneficiarii vor trebui să deţină un registru de evidenţă a tratamentelor, adică să îşi treacă ce substanţe, de unde le procură şi ce substanţe folosesc pentru a trata plantele respective şi ei vor fi instruiţi de către cei de la Autoritatea Naţională Fitosanitară. De asemenea, pentru acurateţea datelor privind suprafeţele deţinute şi cultivate în aşa fel încât să nu mai fie accidente, cum au semnalat cei de la direcţiile agricole judeţele, unde s-au depus doar dosare şi nu erau lucrările respective şi plantări, am cerut o copie a filelor din Registrul Agricol deschis la primării, repet la cererea direcţiilor agricole judeţene. Verificarea se face la începutul rodirii şi înainte de începerea recoltării, perioada de înscriere va fi până în 15 aprilie şi verificarea producţiei până în 15 iunie”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

“Pentru prima parte a programului am identificat o sumă 40 de milioane de euro, urmând ca la rectificare să găsim surse să finanţăm şi ciclul doi la fel cum am făcut şi decembrie anul trecut”, a explicat ministrul Agriculturii.

“Legat de programul Lâna, el în 2019 din păcate a fost mai slab accesat de către beneficiari. Am identificat foarte mari probleme în acest program Lâna. Aici au câştigat doar intermediarii, care colectează lână doar scriptic şi percep de la fermieri între 200 şi 400 de lei pe tonă de lână pe care o trec în carnetele de comercializare a acestora pe care aceştia le depun la DAJ-uri pentru a lua ajutorul de minimis. Şi dacă ne uităm şi facem un calcul, ne uităm pe balanţa de anul trecut, noi ca ţară am exportat 7.795 de tone de lână în valoare de 3 milioane de euro. Dacă înmulţim cele şapte mii de tone ori doi lei subvenţia, vom vedea că subvenţia a fost mai mare cu 150 de euro. Deci subvenţia a fost mai mare decât preţul la care s-a vândut lâna, practic noi am exportat toată subvenţia, singurii care au câştigat au fost aceşti intermediari. Şi am importat lână prelucrată 370 de tone cu 1.600.000 de euro”, a completat Adrian Oros.

Citește și: Dosarul Belina: Fie vremea cât de rea, Dragnea mută Dunărea

#News