Ministrul Culturii anunță implementarea unei scheme de ajutor pentru producţia cinematografică din România

Schema se va aplica pentru perioada 2023-2027

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a anunţat că a repornit procesul de evaluare a schemei de ajutor pentru producţia cinematografică în România, subliniind că speră să fie pusă „înapoi pe picioare” pentru perioada 2023 – 2027,  rata de multiplicare în economie fiind de 800%, potrivit g4media.ro.

Schema reprezintă o întoarcere a unei sume de 35% din investiţiile făcute în România de către producători, fiind o schemă care funcţionează în aproape toate ţările .

„Am discutat despre celebra schema de ajutor pentru producţia cinematografică din România, aşa numita tax incentives care a fost lansată pe vremea guvernării Tudose şi care, din nefericire, pe parcurs, a fost împiedicată să funcţioneze şi, într-un final, printr-o decizie cel puţin ciudată, dacă nu absurdă a ministrului Năsui a fost oprită. Şi a fost oprită după ce aproape 50 de dosare trebuiau să intre în evaluare şi să primească banii.Noi avem o concurenţă foarte mare din Ungaria, din Cehia, din Serbia, care au deja de ani de zile această schemă în funcţiune. Noi am reuşit să o avem şi am reuşit să o distrugem la momentul respectiv prin bunăvoinţa în ghilimele a domnului Năsui”, a afirmat Romaşcanu.

El a menţionat că a avut pe această temă o discuţie cu Stanford McCoy, preşedinte director general al Motion Picture Association, una dintre cele mai importante asociaţii de producători de filme din America.

Săptămâna trecută, Lucian Romaşcanu a avut o discuţie şi cu ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, pe această temă

.„Am discutat despre celebra schema de ajutor pentru producţia cinematografică din România, aşa numita tax incentives care a fost lansată pe vremea guvernării Tudose şi care, din nefericire, pe parcurs, a fost împiedicată să funcţioneze şi, într-un final, printr-o decizie cel puţin ciudată, dacă nu absurdă a ministrului Năsui a fost oprită. Şi a fost oprită după ce aproape 50 de dosare trebuiau să intre în evaluare şi să primească banii. Schema reprezintă o întoarcere a unei sume de 35% din investiţiile făcute în România de către producători.E o schemă care funcţionează în aproape toate ţările. Noi avem o concurenţă foarte mare din Ungaria, din Cehia, din Serbia, care au deja de ani de zile această schemă în funcţiune. Noi am reuşit să o avem şi am reuşit să o distrugem la momentul respectiv prin bunăvoinţa în ghilimele a domnului Năsui”, a afirmat Romaşcanu, la Parlament.

Tineri arestaţi preventiv pentru agresarea unui șofer în trafic