Temperaturile actuale din Groenlanda, cele mai mari din ultimul mileniu

Stațiile meteo de la marginea calotei glaciare din Groenlanda au detectat că zonele de coastă sunt tot mai calde,

O echipă de cercetători a mers în Groenlanda pentru a face o cronologie meteorologică a insulei. Folosind burghie pentru a fora carote de gheață, ei au văzut fluctuațiile de temperatură de-a lungul deceniilor și secolelor și au încercat să-și dea seama care dintre ele sunt naturale și care au fost produse de om, potrivit digi24.ro.

 După ani de zile de cercetări asupra calotei glaciare din Groenlanda, savanții au raportat în revista științitifică Nature, că actualele temperaturi din Groenlanda sunt cele mai mari din ultimul mileniu.

Ei au descoperit că între 2001 și 2011, temperaturile au fost, în medie, mai marei cu 1,5 grade Celsius decât pe parcursul secolului 20. Autorii lucrării spun că schimbările climatice produse de om au jucat un rol semnificativ în creșterea dramatică a temperaturilor în zona Arctică, unde topirea calotei glaciare a avut un impact dramatic asupra întregului glob. „Groenlanda contribuie cel mai mult la creșterea nivelulului mării. Iar dacă continuăm să avem aceste emisii de carbon pe care le avem acum, atunci, până în 2100, Groenlanda va fi contribuit cu până la 50 de centimetri în plus la nivelul mării, iar asta va afecta milioane de oameni care trăiesc în zone de coastă”, a spus Maria Horhold, autoarea principală a studiului și glaciolog la Institutul Alfred Wegener.


Stațiile meteo de la marginea calotei glaciare din Groenlanda au detectat că zonele de coastă sunt tot mai calde, înțelegerea cercetătorilor față de creșterea temperaturilor fiind limitată din cauza lipsei unor observații pe termen lung.
„Dacă vrei să susții că ceva este provocat de încălzirea globală, atunci trebuie să știi care era temperatura naturală înainte ca oamenii să interacționeze cu atmosfera. Pentru asta, trebuie să mergi în trecut – în era preindustrială – când oamenii nu emiteau încă dioxid de carbon în atmosferă”, a mai spus ea.

Tineri arestaţi preventiv pentru agresarea unui șofer în trafica