Final de negocieri. Florin Cîțu va fi premierul unui Guvern cu 18 ministere

Liberalii au cele mai multe portofolii, nouă, printre acestea Finanțele, MAI, MApN și Educația

Ludovic Orban a anunțat, vineri seara, că negocierile pentru structura guvernului s-au încheiat, iar Florin Cîțu este premierul sprijinit de PNL, USR-PLUS și UDMR. Tot din partea PNL va fi și șefia Camerei Deputaților, iar USR-PLUS a obținut-o pe cea a Senatului. Cîțu va avea în subordine 18 miniștri și doi vicepremier.

Cele trei formațiuni politice au ajuns la o înțelegere în ceea ce privește structura Guvernului și pozițiile care vor fi ocupate de cele trei formațiuni pentru cele mai importante funcții în stat. Florin Cîțu este candidatul la funcția de prim-ministru susținut de PNL, UDMR și USR-PLUS. Președintele Senatului va aparține unui candidat de la USR-PLUS, președinția Camerei va merge la PNL. Vom avea 2 vicepremieri și un guvern cu 18 ministere: 9 ministri pentru PNL, 6 de la USR-PLUS, 3 la UDMR

Ludovic Orban

Portofoliile liberalilor sunt la: Apărare, Externe, Finanțe, Interne, Educație, Energie, Agricultură, Cultură și Munca.

„Mă voi implica direct pentru a finaliza programul de guvernare. Vrem să avem un guvern rapid, sunt multe probleme de rezolvat”, a spus premierul desemnat, Florin Cîțu.

Coaliție de durată

Liderul UDMR, Kelemen Hunor a precizat că această coaliție de centru-dreapta va fi una de durată, făcând o comparație cu ultimii 8 ani, când pe la palatul Victoria au trecut 12 Guverne.

„O coaliție ce va dura 4 ani de zile, după 8 ani cu 12 guverne. Vom asuma 3 ministere: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerul Sportului și Tineretului”, a declarat Kelemen Hunor, după negocieri.

„Am reușit să oferim o structură de guvern suplă”

În ciuda negocierilor extrem de strânse, întinse pe aproape o săptămână, co președintele Alianței USR PLUS, Dacian Cioloș consideră că ce au reușit vineri este o structură de guvern suplă, chiar dacă negicierile de acum vor continua pe programul de guvernare.

„Contrar a ceea ce credeau mulți, că va fi o negociere dificilă, cu certuri, am reușit să oferim o structură de guvern suplă. Am vrut Justiția pentru că avem mai multe proiecte, dincolo de a repara cea a stricat PSS. Continuăm cu Fără penali în funcții publice. Ministerul Economiei Turismului și Antreprenoriatului. pentur că vrem să ajutăm aceste domenii afectate de pandemie. Cercetarea inovarea și digitalizarea le-am pus la un loc pentru că este foate importantă digitalizarea. Negocierile nu s-au finalizat, dar vom continua pe programul de guvernare”, a precizat Dacian Cioloș, președintele PLUS.

Liderul USR, Dan Barna a declarat vineri, că ministerele obținute de Aianța USR PLUS sunt: Justiție, Transporturi, Sănătate, Cercetare, inovare și digitalizare, Economie, Antreprenoriat și IMM.

Cîțu, acceptat  de Iohannis

„Dacă se înțeleg PNL, USR PLUS și UDMR și vin cu o propunere, o voi accepta, că este Orban, îl accept, că este Cîțu îl accept, sau să fie altcineva, dar la urmă, să vină și să propună pe cineva”, a mai spus președintele Iohannis, joi.

Citește și: Iohannis ar accepta propunerile liberalilor de premier

#News