Micii crescători de animale cer construirea unor abatoare sau centre de colectare

Ei susțin că samsarii le oferă prețuri mici pe animale.

Micii crescători de animale vor construirea unor abatoare sau centre de colectare, susținând că samsarii își bat joc de munca lor. Fermierii cer abatoare sau centre de colectare, puncte fixe de unde să le fie ridicate animalele, în județele în care locuiesc, în condițiile în care crescătorii de animale se confruntă cu grave probleme în ceea ce privește valorificarea efectivelor, potrivit g4media.ro.

Indiferent că este vorba despre bovine sau ovine, fermierii susțin că abatoarele sunt foarte puține, de cele mai multe ori aflate la mare distanță de casă.

Din acest motiv, crescătorii se văd nevoiți să vândă animalele samsarilor, care le achiziționează la jumătate de preț. Potrivit tiberei fermiere Livia Lenuța Petrețchi, din comuna Bistra, județul Maramureș, la granița cu Ucraina, samsarii care vin își bat joc de munca micilor crescători.

”Vin samsarii și își bat joc de munca noastră. Astăzi, a venit unul și mi-a oferit 2.500 de lei pe o vacă de doi viței. Mă deranjează că samsarii ne oferă prețuri de nimic, o vacă precum a mea costă de la 4.000 de lei în sus. Nu avem abatoare, în afară de unul la Baia Mare, mai este unul la Cetina, dar acolo trebuie duse cu mașina, transportul este scump și pe lângă asta, cine se mai ocupă de fermă dacă noi umblăm după abatoare prin țară?”, susține tânăra fermieră Livia Lenuța Petrețchi, din comuna Bistra, județul Maramureș, la granița cu Ucraina.

 Fermierii mici se văd nevoiți să renunțe la animale și din cauza hranei pe timp de iarnă

Costurile mari de întreținere îi determină pe crescători să împuțineze din efective. Livia Lenuța Petrețchi spune că în zonele în care există crescători de animale, dacă nu sunt puncte de abatorizare, măcar să existe un ”punct cu cântar”, pentru ca fiecare fermier să știe exact că merge acolo și își poate duce animalul și poate lua un anumit preț pe el.

”Nu contează, să spunem că ne dă 8 lei pe kilogram, în viu, sau cât vor fi prețurile…ne trebuie un punct cu cântar. Am dus animalul, l-am cântărit, l-a încărcat pe tir și l-a dus. Că altfel, vine samsarul și încearcă să ne păcălească, ne spune că ba nu rămâne atâta carne, ba nu e bun de tăiat, că e prea tânăr. Deci ei vor mereu să iasă în câștig”, a conchis fermiera Livia Lenuța Petrețchi.

Patru suspecţi de trafic de droguri, arestaţi preventiv