Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, sesizările PNL şi USR privind numirea lui Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ, au precizat, pentru Agerpres, surse din CCR. Aceasta a fost a treia ședință cu privire la numirea lui Iordache.

Potrivit surselor citate, tot miercuri, CCR a respins şi sesizările celor două formaţiuni în legătură cu numirea lui George Edward Dircă în funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a Consiliului Legislativ.

Pe 20 octombrie, Florin Iordache a fost ales, cu majoritate de voturi (185 „pentru” și 43 „împotrivă”), în funcție de președinte a Consiliului Legislativ, funcție care este „pe viață”.

La două zile după acest vot, PNL a depus la Curtea Constituţională sesizarea referitoare la neconstituţionalitatea hotărârii prin care Florin Iordache a fost numit la conducerea Consiliului Legislativ. Liberalii afirmă că Iordache nu a întrunit numărul necesar de voturi, susţinând că acesta a obţinut 185 de voturi, necesarul fiind de 234, el trebuind votat de majoritatea deputaţilor şi senatorilor şi nu doar a celor prezenţi. De asemenea, ei susţin că Florin Iordache nu îndeplineşte condiţia legală referitoare la buna reputaţie profesională şi morală, prevăzută de Legea de funcţionare a Consiliului Legislativ.

Conform Legii 73/1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ, pot fi numite în funcţiile de preşedinte al Consiliului Legislativ, preşedinte de secţie, şef de departament şi consilier persoane care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, pregătire juridică superioară, precum şi o bună reputaţie profesională şi morală. Pentru funcţiile de preşedinte al Consiliului Legislativ şi preşedinte de secţie este necesară o vechime în activitatea juridică de cel puţin 15 ani, iar pentru funcţiile de şef sector şi şef departament, de cel puţin 8 ani.

Citește și: Florin Iordache, la „mâna” CCR-ului

#News