Klaus Iohannis

Administrația Prezidențială a anunțat, sâmbătă, că legea carantinării și izolării a fost promulgată de șeful statului. Legea intră în vigoare la trei zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial. Legea carantinei și izolării a fost adoptată joi seara în Senat, în calitate de cameră decizională, după ce raportul pe actul normativ a fost modificat miercuri seara de senatorii juriști, care au adoptat mai multe amendamente.

Dintre cele mai importante modificări aduse actului normativ amintim obligația INSP de a comunica separat numărul cazurilor noi de cele retestate și eliminarea paragrafelor care prevedeau carantinarea bunurilor. De asemenea, un alt amendament prevede că izolarea pentru un pacient bolnav minor se dispune într-o primă fază la domiciliul.

În forma ei finală, legea stipulează că izolarea poate fi dispusă pe durată limitată, în mod nediscriminatoriu și proporțional cu situația de fapt care o determină. În acest sens, potrivit unui amendament adus alin. (1) articolului 8 al proiectului, izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne și simptome sugestive specifice definiției de caz, precum și pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen chiar dacă acestea nu prezintă semne și simptome sugestive.

Legea carantinei și izolării mai prevede că o persoană asimptomatică, dar depistată pozitiv cu coronavirus, va fi internată obligatoriu în spital timp de 48 de ore. În cazul în care starea sa nu se agravează, poate fi ulterior externată și izolată la domiciliu încă 12 zile. Pe baza recomandării medicului, Direcția de Sănătate Publică (DSP) este instituția care decide dacă o persoană necesită internarea timp de 14 zile sau dacă poate fi izolată la domiciliu.

În cazul în care DSP hotărăște că o persoană asimptomatică trebuie să rămână în continuare în spital, pentru că reprezintă un pericol sanitar, persoana în cauză poate contesta decizia în instanță. Judecătorii vor trebui să soluționeze cauza cu celeritate. De asemenea, o persoană asimptomatică poate opta, pentru mai multă siguranță, să rămână în spital chiar dacă virusul nu se manifestă agresiv. Dacă starea unei persoane asimptomatice se înrăutățește în decurs de 48 de ore, va rămâne obligatoriu internată în spital până se va vindeca (câte zile va fi necesar).

Actul normativ prevede ca o persoană izolată la domiciliu să se angajează printr-o declarație pe proprie răspundere să respecte normele de conduită impuse de DSP. De asemenea, se angajează că are facilitățile locative necesare astfel încât să trăiască separat de restul familiei. În caz contrar, riscă amendă sau chiar dosar penal.

Poliția locală are dreptul și obligația de a verifica zilnic respectarea condițiilor de izolare, iar DSP, starea de sănătate a bolnavului asimptomatic. În situația în care o persoană izolată la domiciliu începe să aibă simptome, va lua legătura cu DSP sau va suna la 112 și va fi internată imediat în spital. Acest paragraf este prevăzut expres după ce, în unele cazuri, persoane care au cerut externarea s-au întors peste câteva zile direct la terapie intensivă, din cauza agresivității virusului.

Părintele depistat pozitiv, care urmează să fie internat, va decide calea de urmat pentru copil. Copilul poate rămâne acasă, în cazul în care celălalt părinte nu e atins de virus. De asemenea, poate rămâne în grija bunicilor, a rudelor, a prietenilor. Un copil ajunge în grija statului doar în situația în care părintele infectat nu are absolut nicio variantă de custodie. Concret, statul intervine doar în situația copiilor singuri pe lume.

Carantina se aplică pentru persoanele care se întorc în România din țările declarate zone roșii. Prima opțiune este carantina la domiciliu, însă cetățenii pot opta și pentru carantină în sistem instituționalizat. Noua lege reglementează și modul în care vor fi detașați medicii în focarele de COVID. Acest lucru se va face, în primul rând, pe baza de voluntariat, iar în lipsa acestei opțiuni, ministrul Sănătății poate impune detașarea unui cadru medical pentru o perioadă de maximum 30 de zile. Medicul va primi un spor salarial de 50%, plus diurne.

Citește și: Tăriceanu ne „dă vești proaste”: legea carantinării a fost votată

HashtagNews.ro