Prin copilărie, citeam despre Siberia și mai adăugam o pătură. Cresc temperaturile, dispar anotimpurile și, în curând, vom vedea zăpadă doar în cărțile de povești. Am mai zis cine e responsabil, am mai insistat. Veștile rămân aceleași, vinovații de serviciu ridică din umeri, deschid aerul condiționat pe minus și mai scad un grad din telecomandă.

Freja Vamborg, cercetător senior la C3S, a spus: „Este în mod neîndoielnic un semn alarmant, dar nu numai luna mai a fost neobişnuit de caldă în Siberia. Întreaga iarnă şi primăvară au avut perioade repetate cu temperaturi atmosferice la sol peste medie.

Deşi planeta ca întreg se încălzeşte, acest lucru nu se petrece la fel peste tot. Vestul Siberiei se evidenţiază ca o regiune cu o tendinţă de încălzire mai accentuată, cu variaţii mai mari de temperatură. Aşa că în oarecare măsură anomaliile de temperatură ample nu sunt surprinzătoare.

Totuşi, ceea ce este neobişnuit este durata în care au persistat anomaliile mai calde decât media”.

Marina Makarova, meteorolog-şef la serviciul meteorologic Rosgidromet al Rusiei, a spus: „Iarna asta a fost cea mai caldă din Siberia de la începutul înregistrărilor, cu 130 de ani în urmă. Temperaturile medii au fost cu până la 6 grade C peste normele sezoniere”.

„În întreaga mea carieră îndelungată, nu am văzut niciodată molii atât de uriaşe şi care cresc atât de repede”, a spus Vladimir Soldatov, specialist în molii, pentru AFP. El a avertizat că pentru păduri consecinţele vor fi „tragice”, larvele lăsând copacii fără ace şi făcându-i mai vulnerabili la incendii.

Problema principală e că veștile de tipul ”planeta se încălzește” au devenit o obișnuință.

Plictisitoare pentru unii, aceleași pentru alții, o rutină pentru toți. Nu putem decât să le citim, deși aș insista că le-am putea și înțelege. Aș insista spre schimbare și pe faptul că schimbarea aia chiar începe cu fiecare. Și se și termină cu fiecare.

Nu e vorba de un clișeu, e vorba de un viitor, de o amprentă, de o siguranță.

Citește și: ONU, OMS și adevăratul responsabil pentru pandemii

#News