Renate Weber / Foto: Facebook

Avocatul Poporului, Renate Weber, a sesizat Curtea Constituțională a României (CCR) cu o obiecție de neconstituționalitate referitoare la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii 227/2105 privind Codul Fiscal (legea de impozitare cu 85% a pensiilor speciale). Avocatul Poporului a ținut să explice că este vorba despre o dublă impozitare, în condițiile în care toate pensiile de peste 2000 de lei sunt oricum impozitate cu 10%.

„Există un principiu foarte clar al nediscriminării care spune că toată lumea trebuie să fie tratată egal. Când vii cu această taxare de 10% a pensiilor între 2001 și 7000 de lei, apoi cu încă o taxare cu 85% a pensiilor de peste 7001 lei, vorbim despre o inechitabilă așezare a sarcinilor fiscale. Sunt două chestiuni diferite”, susține Renate Weber.

Și Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) au decis, joi, cu unanimitate de voturi, sesizarea Curții Constituționale cu obiecția de neconstituționalitate a legii privind impozitarea pensiilor speciale cu 85%. Însă, acest lucru a fost anticipat de liderul deputaților PNL, Florin Roman. Acesta s-a arătat, anterior votării legii, convins că legea privind impozitarea pensiilor speciale cu 85% va ajunge la CCR.

„Faptul că se va ajunge la CCR cu această lege este evident. Noi, cei de la PNL, facem apel de acum la judecătorii CCR, dintre care cinci au cumul de pensie-salariu și sunt și beneficiari de pensii speciale să-și amintească că sunt judecători constituționali ai României. Reprezintă poporul român, nu propriile buzunare și propriile lor interese personale”, a declarat Roman, înainte ca legea să primească votul Parlamentului.

CCR s-a mai pronunțat o dată în privința pensiilor speciale. Pe 6 mai, judecătorii constituționali au respins abrogarea acestora, admițând două sesizări depuse de Înalta Curte de Casație și Justiție și de Avocatul Poporului împotriva legii prin care au fost abrogate toate pensiile speciale cu excepția celor din Armată și Ministerul de Interne.

Citește și: Și pensiile senatorilor și deputaților de peste 7.001 lei vor fi impozitate cu 85%

HashtagNews.ro