Iohannis apreciază „proiectele pilot” din cultură

Cere mai multă deschidere din partea ministrului Bogdan Gheorghiu

Președintele Klaus Iohannis s-a declarat încântat de „proiectele pilot”, din domeniul culturii, care vin în întâmpinarea redeschiderii vieții culturale, cu tot ceea ce implică ea, fie că vorbim de teatru, spectacole sau festivaluri de amploare.

Într-o declarație de presă de după ședința de lucru la care au fost prezenți atât premierul, cât și o serie de ministrii, printre care și cel al Culturii, Klaus Iohannis a atras atenția cu privire la găsirea unor soluții viabile pentru reluarea activităților culturale.

În privința evenimentelor culturale, este imperativ să găsim soluții pentru redeschiderea cât mai multor tipuri de evenimente, atât în exterior, cât și în interior. Este evident rolul important pe care îl are cultura în revenirea la normalitate. Mă bucur că sunt proiecte pilot în acest domeniu și sper că în curând artiștii își vor putea relua contactul nemijlocit cu un public cât mai larg. I-am cerut în mod expres ministrului Culturii să fie deschis la toate soluțiile care sunt sigure din punct de vedere sanitar și care îi pot ajuta pe cei din industria spectacolelor, unul dintre domeniile cele mai afectate de restricțiile impuse de pandemie. Mă bucur că sunt proiecte foarte bune pregătite și sunt foarte convins că, în săptămânile care urmează, campania de vaccinare va primi noi forme atractive și sper foarte mult că putem să-i convingem pe majoritatea românilor să se vaccineze.

Klaus Iohannis, președintele României

Festivaluri cu numai 2.500 de spectatori

Potrivit  HG adoptate pe 14 mai 2021,  începând cu data de 01.07.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, cu asigurarea unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană și respectarea măsurilor de protecție sanitară, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori”, în timp ce pentru perioada de după 1.08, numărul participanților să poată crește la 5.000 de persoane, în aceleași condiții.

Însă acest lucru nu este „pe placul” organizatorilor de mari festivaluri, motiv pentru care Electric Castel a fost amânat, pentru al doilea an la rând, pentru 2022, iar Untold și Neversea sunt incerte. Asta chiar dacă premierul Cîțu a dat asigurări că se vor putea organiza după luna august, desigur, în funcție de rata de vaccinare, dar și de evoluția epidemiologică din perioada următoare.

Citește și: Electric Castel, reprogramat pentru 2022. Untold și Neversea, incerte pentru acest an