Dacă piața este locul favorit al multor români în timpul anului, de Paște piața devine o adevărată Mecca. În restul anului, se duc să pipăie roșia, să privească cu un ochi critic ceapa și să compare prețurile la cartofi. De Paște se duc să și cumpere. Mult. Tot.

Pentru că nu e de ajuns să mănânci cu și din plăcere. Nu. Acum e momentul să te îmbuibi. Altfel nu-mi explic de ce atâta îmbulzeală zilele astea în piață. Și nu îmbulzeală că se dă ceva gratis. Nu pentru că a apărut ceva nou și nemaivăzut. Nu. Pentru că nici pe vreme de coronavirus nu trebuie să te prindă mațul gol și frigiderul neticsit, ca să ai de ce boli și ce mâncare arunca, după.

Nu e vorba despre o piață anume, ci de toate piețele. S-au băgat unii în alții, s-au amestecat unul cu celălalt, au făcut schimb de ADN într-un mod foarte direct, s-au certat cu polițiști, au înjurat, au mai avut puțin până să se ia la bătaie. Și-au luat amenzi. Și sper, sincer, să fi luat doar amenzi, nu și virus.

Pentru că inconștiența, în perioada asta, nu se mai plătește doar din buzunar. Te poate costa mai mult și mai scump de-atât. Dar nu vor să priceapă. Nu vor să priceapă că trebuie să stea la distanță, să poarte masca aia responsabil, nu șmecherește, pe barbă și, mai ales, să nu facă schimb de respirații, scuipat și celule moarte.

O să spuneți că cei mai bătrâni nu au voie să iasă decât între 11 și 13 și, de aici, îmbulzeala. Au, într-adevăr, doar 2 ore pe zi la dispoziție. Dar logica și matematica îmi spun că le ia tot atâta timp să-și facă cumpărăturile și dacă păstrează distanța, și dacă se îngrămădesc ca sardinele. Că nu ajungi mai repede dacă îi respiri celuilalt în ceafă.

Ideea e că nu ai cu cine. Le explici cu frumosul că e pentru binele lor. Le spui că le faci comandă acasă, numai să nu iasă. Că le faci tu cumpărăturile. Le dai amendă. Nimic nu merge. E ca și cum, când vine vorba de piață, le ia cineva mințile și-i bagă-n zombie mode.

Sper, totuși, ca această inconștiență să nu-i transforme în zombie reali.

Citește și: Moaște, medici și preoți – în luptă cu coronavirusul

#News