Cozi și mulți nervi în aeroportul din București

16 avioane au aterizat în numai o oră, iar procedurile de verificare ale documentelor încetinesc mersul lucrurilor

Consultantul în turism, Răzvan Pascu, și-a exprimat, pe contul său de socializare, mâhnirea cu privire la măsurile pe care autoritățile române le-au luat „doar din pix într-un birou”, fără să se întrebe dacă are capacitatea de a le pune în practică. Concret, vineri, la orele prânzului, cozi uriașe și nervi întinși la maxim erau la terminalul „Sosiri” al aeroportului Otopeni, din cauza formalităților de intrare în țară.

Ai zice că este un „risc asumat” să ai parte de aglomerație, mai ales în perioada sărbătorilor, când toată lumea vine și pleacă din/în vacanță. Însă în contextul actual al pandemiei, în care toată lumea este verificată „la sânge” la testul PCR, indiferent de statusul vaccinal, lucrurile parcă sunt scăpate de sub control.

„Încerc mereu să rămân cât se poate de echilibrat, să găsesc soluții când alții se plâng și intră în panică, să fiu concentrat doar pe rezultat. Mi-a ieșit până acum. Însă când văd Statul Român cum își bate joc de cetățeni, nu pot să rezist, nu mă pot abține. Mi se pare abject, profund greșit, să iei o măsură doar din pix într-un birou, fără să treci acea măsură prin filtrul rațiunii. Oamenii aceștia sunt vaccinați și veniți în țară cu test PCR negativ. În plus, îi pui să stea la coadă minim o oră, dacă nu chiar 2 ore. Medicii de la DSP din aeroport sunt și ei epuizați, s-au săturat și să se certe cu toată lumea, deși ei nu au nicio vină și aplică doar o lege cretină pe care au dat-o unii dintr-un birou”, a scris Răzvan Pascu pe Facebook.

Totodată acesta se întreabă, retoric, care este logica statului român, care ia măsuri ce nu pot fi puse în practică, cu adevărat. „Vrem să respectăm toate regulile, nu suntem împotriva regulilor, înțelegem perioada complicată prin care trecem. Dar vrem și să trăim decent. Nu îți bate joc de noi, dragă Stat Român. Dă-ne reguli clare, simple și pe care tu singur să le poți aplică și gestiona!”, concluzionează consultantul.

Potrivit Companiei Națioanle Aeroporturi București (CNAB), citată de Digi 24, timpii mari de așteptare și aglomerația, dat fiind faptul că într-o singură oră au aterizat 16 avioane, este pus de seama verificării declarațiilor care trebuie prezentate de pasageri. Și încă nu s-a introdus formularul de localizare al pasagerului (PLF). Acesta urmează să fie implementat din 20 decembrie.

„Ținând cont că verificarea Declarației pe proprie răspundere și a celorlalte documente prezentate de către pasageri (certificat digital, test CoVid) constituie un proces minuțios și, totodată, de faptul că numai pasagerii sosiți din Uniunea Europeană (plus Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein) și care posedă un certificat digital nu trec prin controlul DSP, timpul de așteptare urcă, uneori, până la o oră”, au transmis reprezentanții CNAB.

Citește și: Vin sărbătorile de iarnă, dar cum le vom petrece în al doilea an de pandemie