Vin sărbătorile de iarnă, dar cum le vom petrece în al doilea an de pandemie

Chiar dacă nu sunt luate măsuri concrete în acest sens, autoritățile recomandă responsabilitate din partea „petrecăreților”

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, le cere românilor să fie  precauți în cazul în care vor participa la petrecerile sărbătorilor de iarnă, Crăciun sau Revelion, și să respecte măsurile sanitare pe care autoritățile le-au transmis încă de la începutul pandemiei, dar mai ales să eviteze aglomerația. De asemenea, în cadrul conferinței privind măsurile ce se impun odată cu aparția tulpinii Omicron și în România, Rafila a subliniat că nu recomandă organizarea unor astfel de evenimente cu număr mare de persoane, mai ales în contextul actual, chiar dacă incidența, cel puțin în această perioadă, este una redusă.

„Acest subiect (n.r. – al petrecerilor de sărbători) va fi dezbătut şi adoptat din punct de vedere legislativ, probabil în cursul acestei săptămâni, dar nu putem intra în astfel de detalii. Dacă oamenii vor să facă petreceri în stradă, ceea ce este firesc pentru această perioadă, rugămintea este să înţeleagă, pentru aceste petreceri în stradă, chiar dacă incidenţa este mică în România sau va fi mică în această perioadă, utilizarea corectă a măştii în spaţii aglomerate, inclusiv în timpul acestor petreceri este absolut obligatorie. Cred că fiecare trebuie să înţelegem că este responsabilitatea pe care o avem de a ne proteja nu numai personal, ci şi pe cei cu care vin în contact”, a declarat Alexandru Rafila.

De altfel, ministrul Sănătăţii a adăugat că nu se recomandă organizarea de evenimente la care să participe un număr mare de oameni, însă dacă acest lucru se va întâmpla şi cadrul legal va permite organizarea lor, ele trebuie să se desfășoare în condiţii de siguranţă. Mai mult, ministrul Rafila a subliniat importanța păstrării ratei scăzute a cazurilor de infectare cel puțin la nivelul acestor zile, lucru care ces poate întâmpla numai prin respectarea regulilor impuse sau recomandate de către autorități.

În acest moment, incidența cazurilor Covid, la nivel național, este de 1,3 cazuri la mia de locuitori, cu numai două județe rămase în scenariul galben, Arad (2,53 la mie) și Cluj (2,04). Scăderea poate fi pusă pe seamă măsurilor ce au intrat în vigoare din 25 octombrie, cu restricții pentru cei nevaccinați, dar și cu obligativitatea prezentării certificatului Covid (vaccinare sau trecere prin boală) la participarea la anumite activități, dar și pe numărul redus de teste care s-au făcut în ultima perioadă.

La raportarea de duminică, 5 decembrie, au fost confirmate 916 cazuri noi, din 8.244 teste RT-PCR (3.578 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 4.666 la cerere) și 10.840 teste rapide antigenice, ceea ce înseamnă o rată de pozitivare de 4,79%. În stare gravă, internați în secțiile de Terapie Intensivă se află 910 pacienți, în timp ce 78 a fost numărul deceselor în rândul pacienților diagnosticați cu Covid.

Citește și: Arafat ne recomandă ca de Crăciun să stăm fiecare la casa lui