Se testează vaccinul anti coronavirus, dar apare o nouă amenințare: cercetătorii de la Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din Statele Unite au descoperit un virus rar, venit din Bolivia.

Când am spus că am scăpat, când am început să avem speranțe pentru anul 2021, aflăm că noul virus poate cauza febră hemoragică și se stransmite de la om la om, relatează The Guardian. Noul patogen face parte din familia virusurilor care include și Ebola.

Pesimișii spun că nu am scăpat, optimiștii ignoră pericolul, iar cercetătorii spun că doi pacienți au transmis virusul Chapare către doi lucrători sanitari în capitala Boliviei, La Paz.

Cam așa pornește totul, excat ca și în cazul pacientului zero din China. Și, cu pauză de la coronavirus, informația nu este deloc una optimistă:unul dintre pacienți, dar și cei doi medici au murit. Până acum, doar o mică epidemie a acestui virus periculos a fost documentată, în regiunea Chapare la aproximativ 600 de kilometri de La Paz, în 2004.

Coincidență, pură asemănare sau o nouă amenințare, virusul ar fi ajuns la om de la animale, în cazul de față fiind vorba despre șobolani.

”Am confirmat că un tânăr rezident, medic ambulanțier și un gastroenterolog au contractat virusul după mai multe contacte cu pacienți bolnavi. Doi dintre medici au murit. Credem că virusul se transmite prin contactul cu mai multe fluide corporale”, a declarat Catilin Cossaboom, epidemiolog în cadrul diviziei pentru patogeni și patologii a CDC.

De asemenea, Cossaboom a adăugat că noul virus provoacă febră, dureri abdominale, vomă, sângerări ale gingiilor, urticarie și dureri în spatele ochilor. Având în vedere cantitatea limitată de informații în ce îl privește, nu există încă tratament specific, așa că pacienților nu le poate fi acordată decât îngrijire de bază.

O altă asemănare între coronavirus și virusul din Bolivia ar fi faptul timpul de răspândire și momentul descoperirii. cercetătorii precizează că este posibil ca virusul să fi circulat deja de ceva ani fără să fie detectat și că poate fi ușor diagnosticat greșit drept febră Denga, un virus cu simptome similare.

Citește și: Tătaru, despre vaccinarea anti-Covid19: opțională, dar recomandată

#News