Responsabilul cu trompeta în politica gălățeană este mărul otrăvit de la Petrov către Nuți. Mărul devenit balamaua perfectă pentru Băsescu pentru a nu cădea în uitare. La nivel local, PMP are un pedigree amestecat cu PD(L), PSD, ALDE, UNPR… în genere oportuniști.

Actualul lider Cristache este, conform cutumelor, trecut și școlit pe la PSD, PC și PDL. A reușit performanța să unească dreapta de la Galați aproape de 2 ori pe an, în fiecare an. Performanță cu atât mai mare cu cât este indezirabil și pe stânga și pe dreapta. Dar, de voie de nevoie, cei care au nevoie de ei trebuie să plătească o taxă de vot.

Iar ca o balama de dreapta ce se respectă, prețul este peste medie. Numirile politice în favoarea pemepiștilor locali acordate de liberali au crescut de la prima instalare a guvernului Orban Iar noua prietenie dintre șeful PMP, Cristache, și prefectul liberal Avramescu lasă loc de multe interpretări. Mai ales că în urmă cu vreo două săptămâni Cristache îi reproșa prefectului proasta gestionare a pandemiei la Galați. Dar na’, lingi unde ai scuipat și mai ceri o porție. Faptul că pemepistul șef l-a băgat pe prefect într-o ciorbă puțin fiebinte nu mai contează. Nu se oprește Crizache în reglementarea că prefectul este apolitic și nu se implică în dansul politic. Iar faptul că prefectul a negat imediat impune 2 concluzii: ori s-au întâlnit și Cristache a sifonat ori Cristache minte. Ambele variante întregesc imaginea unui personaj toxic.

Cristache joacă la pot. Pentru că atât i-a mai rămas. Speră la o alianță/fuziune cu PNL ca să își scape pielea de parlamentar. Pentru că o fi având vreo 7% local, dar pe național este mult sub prag. Și, deși el nu crede în sondaje, tot trebuie să se păzească. Și, în același timp, prin nominalizările făcute pentru candidații locali, se pare că Cristache vrea să își joace șansele pentru un post de viceprimar. Pentru că cele 2-3 voturi din CL vor fi scumpe pentru cei interesați. Și, pentru a se asigura de efectul maxim Cristache va candida la Primărie chiar dacă nu trece nici de 10%, dar va fi drezina necesară. Așă că, unirea dreptei anti-psd la Galați reprezintă pentru Cristache doar trompeta asurzitoare de pe fundal.

Deși nou în politica gălățeană, Împreună pentru Moldova (IPM), beneficiază de expertiza a doi actori cu oarece vechime. Unul este Marian Lupașcu, fost membru PNL până în toamna lui 2019. Celălalt este Marian Dumitru, fost membru și USR și Plus, implicat in ambele organizații în 2 scandaluri care au dus la desființarea filialei USR în noiembrie 2016 și aproape că au desființat-o pe cea Plus in primăvara lui 2019. IPM îl susține pe fostul primar Marius Stan, retras din activitatea competițională la localele din 2016. IPM a chemat toate forțele de dreapta la o unire contra PSD. Fiind în marja de eroare a oricărei măsurători, aceștia cer un candidat unic desemnat prin sondaj bazându-se, probabil, pe notorietatea lui Stan. Și, deși declarativ, sunt anti-PSD nu au făcut nimic concret în această privință.

Și, pentru a convinge USR-PLUS la o alianță nu scapă ocazia de a lansa săgeți către aceștia din urmă. Lucru care nu miră, pentru că intenția lui Stan nu este primăria. A mai fost primar fără Consiliu Local, știe ce înseamnă. Dar, lovind în USR-PLUS, ajută PNL să se consolideze. Un PNL care nu va rămâne indiferent la alegerile parlamentare.

PACT-ul lui Gregor Teodorescu este o initiativă locală. Lăsat fără umbrelă națională, după ce Tianu Burduja a trecut la PNL Sector1, Gregor se apropie în pași de dans de PNL local. Fiul unui fost consilier local și județean pesedist (cu dragoste, Teodorescu Termopan), acesta s-a remarcat prin lupta pentru restaurarea unui monument istoric din Galați cu o poveste foarte încâlcită. În activitatea lui online, pot doar să observ know-how-ul universal pe care îl posedă, asemenea unui Caramitru, dar fără audiență.

Societatea civilă nu există la Galați așa cum ar crede publicul larg. Mulți dintre cei care își trântesc eticheta asta în piept sunt prinși în chestiuni importante de subteran ba cu PNL, ba cu PMP sau cu PSD. În funcție de dar. Se remarcă printr-un singur lucru: limbajul infect de radio-șanț, fără dovezi, fără credibilitate, doar cu insinuări care se vor machiavelice dar care sunt de fapt niște efecte ale smikactivului luat în doze mari. Și cum șobolanii simt primii scufundarea au căpătat obiceiul de a-și șterge postările sau a cenzura pe altele. La fel de toxice sunt și personajele care și-au anunțat ieșirea la încălzirea pentru politică cu antrenamentul discursului apolitic în medii controlate deși oricât de pasionante ar fi problemele politice ale Galațiului, cea administrativă este cea care trebuie rezolvată.

Sunt buni pentru a trata urticaria politică, nu cancerul administrativ.

Dar societatea civilă mai are și oameni de care Galațiul are mai multă nevoie decât înțelege. Aceștia au discreție și competențe, din păcate, nerecunoscute și de administrație și de clasa politică. Până acum.

În concluzie, acești minioni au un singur obiectiv indivual dar comun în politica gălățeană. Un loc, poate două în Consiliul Local. Și pentru că singuri nu pot obține acest lucru, sug la țâța darnica a celor care vor să slăbească singura formațiune incoruptibilă. Pentru că, acești minioni deși se auto-intitulează anti-PSD nu fac nimic contra acestora.

Citește și: Politica gălățeană văzută subiectiv. (II)

#News