Politica gălățeană este greu pusă la încercare de baleierea PNL Galați. Atât în exterior, cât și în interior. PNL la Galați este ca „băețașul” cu glezne dezgolite care fluieră după fete când are voie afară.

Tulburările de la nivel national din ultimii ani și-au lăsat amprenta și la PNL Galați. În doar 2 ani de zile au experimentat la organizația municipală 2 președinți aleși și 2 interimari. Confuzia care domnește acolo s-a văzut in extern cu ochiul liber. Retragerea (pasivă sau activă) marelui mogul, Victor Paul Dobre, a reprezentat deschiderea sezonului de vânătoare la găște, prepeliți și alte zburătoare.

Transferul pe post al lui George Stângă la organizația județeană a confirmat consolidarea unui pol de putere. Și gongul pentru baletul intern care a urmat. Ce e mai bun pentru PNL Galați decât un președinte fost pesedist? Se pare că nimic, din moment ce a fost confirmat prin vot. Și apoi demisionat datorită rezultatelor slabe. Noul interimar, Ștefan Baltă, aproape că a devenit președinte înainte să devină membru și apoi să demisioneze și el. Iar cum votul sfințește omul, la alegerile care au urmat, unsul lui Stângă, Alexandru Șerban, a devenit președinte. Faptul că una dintre firmele lui Stângă a fost înființată în casa proaspătului președinte este doar un zvon răutăcios răspândit de hateri. De asemenea, nu mai știu daca Stângă îi este și naș lui Șerban. Probabil că nici Stângă nu mai știe câți fini are, probabil peste 25…

Iar acum, marele meci este cum vor aborda liberalii alegerile care vor veni. Într-un interviu radio, Stângă a confirmat faptul că Onuț Atanasiu, candidatul la primărie, are un scor de sondaj sub lista de consilieri locali… ceea ce reprezintă un prilej de reflecție și de reflexie. Nu voi comenta activitatea de la catedră a domnului Atanasiu, pentru că nu este relevantă în context. În schimb, activitatea de consilier local lasă mult de dorit.

De altfel, mai toți consilierii locali care speră să mai fie pe liste sunt cam tăcuți de la o vreme. Micile grupuri, mai radicale, pro-USR (ca principii) cam tac vinovat de vreun an încoace. Cei cu nostalgii useliste încearcă să se spele puțin pe mâini. Oricum ar fi, din afară, se vede și se simte o lipsă de direcție. Lui Stângă îi lipsește anvergura batrânului mogul retras pe munte. Ce cred eu că își doresc liberalii gălățeni, este un paravan după care să se ascundă și să își vadă liniștiți de firme, contracte cu statul și alte funcții călduțe departe de ochiul și oprobiul public.

Cert este că PNL nu este foarte sigur în confruntarea electorală care va urma. Voturi de la PSD nu pot rupe prea multe, dar pe partea dreaptă au început deja să joace disimulat. O numire politică, aparent fără importanță, a avut loc de curând. Un actual consilier local penelist, Laurențiu Ichim, a fost înlocuit, prin detașare, de Doina Geru. O mutare cu dublu sens. Intern, Ichim este ultimul schimbat din reglarea unor conturi între grupurile de forță, Stângă – Dobre. Dar extern?

Întrebare – de ce scoți de pe post, ocupat prin concurs, un membru de partid pentru a da postul altcuiva, care nu este membru PNL Galați? Vrei cumva să îți asiguri bunăvoința cuiva, de la alt partid? Un partid de nișă care nu te poate ajuta pe tine să iei mai multe voturi, dar care poate să ia de la concurență niște voturi pentru a te ajuta să îți securizezi poziția?

În plus, discuțiile despre o fuziune/absorbție cu PMP-ul se tot poartă de câteva luni bune. Dar ca o balama de dreapta ce se respectă, prețul mărului otrăvit este peste medie. Numirile politice în favoarea pemepiștilor locali acordate de liberali au crescut de la prima instalare a guvernului Orban. . În acest moment, este un raport de 7-6 posturi ocupate de peneliștii și pemepiștii locali. Deci, PNL cedează cererilor venite pe partea dreaptă pentru a-și consolida poziția față de USRPlus.

În concluzie, busola penelistă este în continuare confuză. Deși, declarativ, arată spre un stat de drept, faptic regretă uselismul de mult apus. Alegerile locale vor seta sau reseta busola. Jocul de până acum, arată că preferă o combinație pe dreapta cu oricine, dar nu cu USRPlus. Iar pe piața transferurilor spectaculoase, nu se știe niciodată ce fostă mare mediocritate îți va bate la ușa organizației. Iar Stângă este, încă, departe de control absolut în stilul Dobre. Și se teme…

Citește și: Politica gălățeană văzută subiectiv. (I)

#News