Captură video

Pensiile mai mari de 7.001 lei, să le numim „pensiile nesimțite”, vor fi impozitate cu 85%, au decis membri Comisiei de buget din Camera Deputaților după ce au dezbătut proiectul de lege al PSD care prevede impozitarea pensiilor speciale. Vor fi afectați magistrații, grefierii, funcționari publici parlamentari, aviația civilă, membrii corpului diplomatic, militarii, polițiștii, primarii, președinții de Consilii Județene, foștii președinți ai României. Proiectul de lege a fost inițiat de senatorul PSD Liviu Pop ți a fost adoptat de Senat în anul 2019.

„PSD a propus și vom vota astăzi (miercuri, 17 iunie – n.r.) în Parlament impozitarea drastică a pensiilor speciale! Cu 85%! Toate pensiile din România trebuie aduse la un nivel decent, comparabil cu cele din sistemul public. Acești bani trebuie să se ducă obligatoriu către alocații și pensii și nu în buzunarele clientelei politice a PNL”, a scris pe Facebook Marcel Ciolacu.

Matematic, luând ca exemplu o pensie specială de 10.000 de lei, formula este destul de greu de înțeles pentru omul de rând:

2000 lei + 4999 (diferența între 7000 și 2001 lei) X 90% (100%-10%) + 2999 (diferența între 10000 și 7001 lei) X 15% (100%-85%). Rezultat final al formulei de mai sus arată că o persoană care încasa o pensie de 10.000 lei va primi, după impozitarea cu 85%, 6949 de lei.

Și mai dificilă va fi punerea în practică din punct de vedere juridic și procedural, deoarece unele pensii speciale sunt bazate pe un fel de legi, altele au la bază alte legi. În acest sens, USR atrage atenția că proiectul modificat în comisii impozitează de fapt toate pensiile, nu doar pe cele speciale.

„După ce au votat contra impozitării pensiilor speciale, PSD azi dimineață (miercuri, 17 iunie – n.r.) a pus pe ordinea de zi un proiect de… impozitare a pensiilor speciale. Și au convocat fulger comisia pentru buget și finanțe. Vor să impoziteze cu 85% toate pensiile peste 7.000 de lei. Ați citit bine. Toate pensiile. Și pensiile contributive și pilonul 2 și 3. Toate pensiile să fie impozitate cu 85% peste 7.000 de lei”, a scris pe Facebook deputatul USR Claudiu Năsui.

USR reamintește că a depus încă din mai 2017 proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor dar, până acum, el a fost blocat în sertarele comisiilor, toate solicitările USR de punere pe ordinea de zi, spre dezbatere și aprobare, fiind respinse cu obstinație prin interpretarea abuzivă a Regulamentului ședințelor comune”, transmit USR-iștii.

În forma propusă de USR, proiectul prevede un impozit de 90% pentru toate pensiile speciale de peste 3.500 de lei și un impozit de 10% pentru pensiile speciale între 2.000 și 3.500 de lei. După adoptare, proiectul va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Citește și: Claudiu Năsui: 4 ani de pensii speciale, echivalentul a 243 de spitale

HastagNews.ro