Marea Britanie vrea să acorde anul viitor 45.000 de vize sezoniere în agricultură

Guvernul britanic a mai promis să protejeze în mai mare măsură sectorul agricol în viitoarele acorduri comerciale

Guvernul britanic a promis marţi să acorde anul viitor 45.000 de vize sezoniere în agricultură, confruntată cu o penurie de mână de lucru după Brexit, în ciuda presiunilor venite din rândul conservatorilor de a reduce imigraţia ilegală. După reducerea din timpul pandemiei, imigraţia a înregistrat un reviriment şi va atinge probabil cifre record în acest an, conform media britanice. Statisticile oficiale sunt aşteptate cât de curând, potrivit digi24.ro.

„Nu există niciun motiv raţional pentru care Marea Britanie să nu-şi poată forma propriii tractorişti şi culegători de fructe, pentru a face să scadă imigraţia”, a spus luni ministrul de interne Suella Braverman. 

Downing Street şi-a subliniat decizia de a acorda din nou vize sezoniere, anunţată cu ocazia unei reuniuni privind sectorul agro-alimentar, desfăşurată marţi. Sectorul agricol britanic suferă de pe urma creşterii costurilor, care accentuează concurenţa produselor de import. În plus, consecinţă a Brexitului, a devenit mai complicată venirea lucrătorilor europeni, angajaţi de obicei pe scară largă la muncile câmpului. Guvernul britanic a mai promis marţi să protejeze în mai mare măsură sectorul agricol în viitoarele acorduri comerciale. Un astfel de acord încheiat la finele lui 2021 cu Australia a fost puternic criticat pentru acordarea de „concesii” unor produse alimentare australiene importate, precum şi pentru lipsa protejării denumirilor unor cunoscute produse britanice. „Agricultura britanică şi produsele britanice nu pot trece în planul al doilea. Ştiu că unii au avut această impresie în trecut”, a insistat marţi Rishi Sunak într-o scrisoare deschisă adresată profesioniştilor din acest sector.

Marile averi ale persoanelor fizice, în vizorul ANAF

\