Cluj-Napoca are aproape 30 la sută din populaţie vaccinată împotriva coronavirusului, a spus premierul Florin Cîţu, vineri, care i-a transmis primarului Emil Boc faptul că e posibil ca el să deschidă economia mai repede ca alţii. De altfel, replica lui Boc a fost că aceste cifre sunt meritul clujenilor, care au înțeles importanța campaniei de imunizare.

„Aveţi aici o campanie de vaccinare de succes şi în curând veţi depăşi 30% de persoane vaccinate. Ştiţi foarte bine că obiectivul naţional este de a avea prima bornă şi a începe redeschiderea economiei la 35% de persoane vaccinate”, i-a spus premierul Florin Cîţu primarului Emil Boc, vineri, într-o conferinţă de presă, la Cluj-Napoca.

Florin Cîțu a fost prezent la Cluj, unde a avut discuții cu organizatorii de mari evenimente. Este cunoscută, de altfel, dorința lui Emil Boc de a organiza un concert-test asemănător cu cel de la Barcelona, din urmă cu câteva săptămâni.

„„A fost o discuţie informală şi avem susţinerea domniilor lor pentru campania de vaccinare. Mesajul a fost foarte bine înţeles: putem să vorbim şi de festivaluri, de concerte, de a reveni la o viaţă normală doar cu campanie de vaccinare de succes. Este condiţia necesară pentru a putea să redeschidem economia. Voi face tot ce e posibil pentru a redeschide economia”, a mai spus premierul.  Acesta a ținut să precizeze faptul că Boc are șanse să deschidă economia mai devreme, la Cluj, „cu siguranţă dacă veţi merge aşa veţi deschide mai repede ca restul ţării economia”, la care primarul Boc a replicat că „e meritul clujenilor”.

Spectacole, cu 500 de spectatori, de la 1 iunie

Organizarea și desfășurarea activităților cultural-creative în spații închise este permisă fără a depăși două treimi din capacitatea spațiului, dar nu mai mult de 500 de spectatori și în condițiile unei rate a incidenței cumulate mai mici de 3 cazuri la mia de locuitori, în localitățile în care se află acestea. Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricționat de nicio dovadă medicală, este una dintre propunerile Ministerului Culturii pentru deschiderea „sezonului” cultural. În ceea ce privește organizarea evenimentelor în aer liber, acestea sunt limitate la 500 de spectatori, dar în condițiile unei rate de infectare de 3 cazuri la mia de locuitori.

Citește și: Boc, un susținător al festivalurilor, vrea un „concert test”