Proteste violente la Paris după ce guvernul a adoptat reforma sistemului de pensii

Reforma prevede majorarea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Forţele de ordine au intervenit joi seara la Paris,în Place de la Concorde, unde mii de manifestanţi s-au adunat pentru a protesta împotriva reformei pensiilor. Potrivit prefecturii poliţiei din Paris, forţele de ordine au intervenit, în special cu tunuri cu apă, după o încercare de apropiere de situl Obeliscului Luxor, din centrul Place de la Concorde, potrivit digi24.ro.

 Proteste violente au avut loc în capitala Franţei, dar şi în mai multe oraşe ale ţării. Protestatarii au dat foc baricadelor şi au atacat forţele de ordine. Sunt poliţişti răniţi. Se scandează „Jos statul!”. Sunt peste 73 de arestări anunţate până la acest moment.

Intersindicatul care luptă împotriva reformei pensiilor din Franţa a lansat apel la „mitinguri” în acest weekend şi la greve şi demonstraţii pentru joi, 23 martie, după decizia guvernului de a adopta reforma fără a recurge la votul deputaţilor.

Potrivit unor surse din executiv, preşedintele francez Emmanuel Macron a ales să treacă prin parlament fără vot reforma controversată a pensiilor, care majorează vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani. Recurgerea la această procedură are toate şansele să provoace furia sindicatelor, a protestatarilor şi a partidelor din opoziţia de stânga, care consideră reforma injustă şi nenecesară.

MAE, avertisment pentru românii care călătoresc în Italia