Imunologul Anthony Fauci a câștigat „Dan David Prize”, un premiu de un milion de dolari

Activitatea lui Fauci, în domeniul sănătății publice, pe perioada crizei medicale i-a adus premiul oferit de fundația unui israelian născut în România

Anthony Fauci, cel mai cunoscut specialist în imunologie din Statele Unite, a fost desemnat luni câştigător al unui prestigios premiu academic israelian, Dan David Prize, în valoare de un milion de dolari şi creat de un regretat om de afaceri şi filantrop israelian născut în România, pentru activitatea pe care medicul american a desfăşurat-o în domeniul sănătăţii publice pe durata crizei sanitare provocate de pandemia de coronavirus, informează DPA, citat de Agerpres.

Dan David Prize i-a fost atribuit imunologului Anthony Fauci în domeniul „Sănătate publică”, a anunţat prin intermediul unui comunicat fundaţia care atribuie acest premiu.

Premiul Dan David este acordat anual în trei categorii – trecut, prezent şi viitor -, fiecare valorând 1 milion de dolari. Anthony Fauci a fost premiat la categoria „prezent”.

Ceilalţi laureaţi ai premiului Dan David din acest an sunt următorii: istoricii în sănătate şi medicină Alison Bashford, Katharine Park şi Keith Wailoo, în domeniul „Istoria în Sănătate şi Medicină”; şi trei pionieri ai imunoterapiilor anti-cancer, Zelig Eshhar, Carl June şi Steven Rosenberg, în domeniul „Medicină moleculară”.

În comunicatul oficial, comitetul care atribuie premiile Dan David l-a lăudat pe Anthony Fauci pentru „contribuţia sa excepţională la cercetările împotriva HIV” şi pentru „salvarea a milioane de vieţi în ţările în curs de dezvoltare”.

Imunologul american a fost recompensat şi pentru „felul în care a condus National Institute of Allergy and Infectious Diseases şi, în special, pentru eforturile depuse în vederea recunoaşterii oficiale a unor abordări noi, precum vaccinurile bazate pe tehnica ARN mesager, care sunt administrate astăzi unor milioane de oameni din lumea întreagă; şi pentru curajul cu care a apărat ştiinţa în faţa opoziţiei neinformate pe durata dificilei crize provocate de pandemia de COVID-19”.

Laureaţii premiilor Dan David din acest an vor fi omagiaţi în cadrul unui eveniment online, care va avea loc în luna mai.

Cine este Dan David

Dan David s-a născut, sub numele Daniel David Goldenthal, într-o familie evreiască din Bucureşti, în anul 1929. S-a alăturat mişcării Tineretul Sionist la vârsta de 16 ani. După ce a studiat economie şi metodologii tehnice la Universitatea din Bucureşti, a lucrat pentru Radio-Televiziunea Română şi a devenit fotograf de presă. Arestat şi anchetat de fosta Securitate pentru activităţile sioniste din tinereţe, a reuşit să părăsească România în 1960 şi s-a stabilit la Paris, înainte de a se muta în Israel.

La începutul anilor 1990 Dan David a donat pentru construirea clădirii care îi poartă numele în campusul Universității Tel Aviv. De asemenea a înființat fonduri pentru burse de studenți ai Facultății de management.

În anul 2000 David a creat Fundația Dan David, având un capital de 100 milioane de dolari. Primul director al Fundației a fost profesorul Gad Barzilai. Fundația a întemeiat, împreună cu Universitatea Tel Aviv, Premiul Dan David (decernat prima dată în 2002) care constă din trei premii anuale de un milion dolari americani fiecare, pentru contribuții excepționale în domeniul științei, tehnologiei, culturii și societății.

Citește și Medicul Anthony Fauci, vaccinat antiCovid