Cluj Napoca (foto Hashtag News)

Județul Cluj este al doilea la nivelul țării, în funcție de coeficientul cumulat de infectare din ultimele 14 zile, cu 7,37 la mia de locuitori (în scădere de la 7,56 raportat duminică), după județul Sibiu (8,83 la mie, în creștere de la 8,32), iar municipiul Cluj Napoca are indicele de 9,04 la mia de locuitori. Chiar și așa, autoritățile nu iau, încă, în calcul carantinarea orașului.

Mircea Abrundan, prefectul de Cluj, a făcut câteva precizări în acest sens. „Cele 5 motive pentru care nu discutăm încă de carantinare în Cluj Napoca: 1. Analiza de risc a DSP nu întruneşte criteriile minimale pentru carantinare; 2. Număr mare de teste care generează cazuri multe, care nu e ponderat la nivel naţional în calculul incidenţei, dar eu îl ponderez în luarea deciziei; 3. Rata mortalităţii Covid cea mai mică din ţară; 4. Capacitate paturi Covid crescută, 69 paturi ATI plus încă 27 în curs de operaţionalizare, deci 96 probabil până la final de săptămână; 5. Rata incidenţei se calculează la populaţia stabilă a municipiului (cei care au domiciliu sau flotant), iar noi avem mulţi pozitivi care nu au nicio formă legală de şedere aici şi îmi cresc artificial rata incidenţei”, a declarat prefectul Mircea Abrudean, citat de Monitorul de Cluj.

Altfel, patru reședințe de județ se află deja în carantină pentru 14 zile: Zalău, Baia Mare, Slobozia și Sibiu (a intrat de astăzi), iar Alba Iulia urmează să intre din 17 noiembrie, de la ora 00.00. Deși multe localități au depășit indicele de la care ar fi trebuit carantinate, cel de 6 la mia de locuitori, deciziile din partea autorităților au întârziat să apară. În astfel de situații se află Brașov (8,11), Constanța (7,52) sau Bistrița (9,01).  În acest ultim caz, luni seară urma să fie făcută propunerea de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, pe baza datelor furnizate de DSP Bistrița-Năsăud.  

Citește și: Record la rata de infectare: 43,7%, în ultimele 24 de ore

#News