Marcel Vela

Ministrul de Interne, Marcel Vela a încercat să facă puțină lumină în cazul incidentelor, aproape de violență, de la Pelerinajul Sf. Cuv. Parascheva de la Iași. Miercuri, sute de pelerini din țară s-au îmbulzit și au vociferat în curtea Mitropoliei, deși era interzisă participarea persoanelor din afara municipiului Iași, conform Hotărârii luate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

„Atunci când o decizie care e adoptată salvează o situaţie gravă, aceste decizii se iau în mod legal şi profesionist de către cei care analizează exact momentul operativ de la o anumită situaţie, zonă sau eveniment. Aşa că ceea ce s-a întâmplat la Iaşi a fost o decizie operativă pentru a salva o situaţie care putea degenera şi putea deveni foarte gravă, atât pentru cei implicaţi în evenimentul respectiv, cât şi pentru ceea ce înseamnă o afectare a imaginii ţării noastre care ar fi fost speculată în media naţională sau internaţională cu privire la, să spunem, posibile violenţe între cei care aşteptau să intre în curtea bisericii şi organele de ordine care trebuiau să interzică acest lucru”, a explicat Marcel Vela, într-o conferință de presă, la Timișoara.

Ministrul a explicat că situația de la Iași era pe punctul de a deveni conflictuală, lucru care nu era de dorit de părțile implicate, minister, Biserică, sau pelerinii de „bună credință”.

„Aşa că nu există vină sau răspundere. A fost o decizie operativă care se ia conform legii”, a concluzionat Marcel Vela, citat de Agerpres.

Rămâne de văzut cum va fi abordat pelerinajul de la București, de Sf. Dumitru, care intră sub incidența aceleiași Hotărâri a CNSU.

Citește și: Reset Iași, denunț legat de pelerinajul Sf. Parascheva