Șeful DSU, Raed Arafat susține afirmația prof. Rafila cu privire numărul mai mare de bolnavi cu Covid decât a celor diagnosticați pozitiv. Acesta este și unul dintre motivele pentru care sunt impuse reguli, în special purtarea măștii. Mai mult, acesta susține că testarea în masă, pe care vrea să o implementeze în România are rolul său în vederea carantinării.

„Cazurile testate pozitiv sunt mai puține decât cazurile generale, din cauza asta se pun reguli. Dacă am fi siguri că cei pe care îi testăm sunt singurii pozitivi, nu am mai purta mască, nu am mai avea măsuri de prevenire. Este clar că avem persoane pozitive, contagioase, asimptomatice, care nici ele nu știu că sunt contagioase. Nu pot spune care e diferența, dar la un moment dat MS a dat prevalența pe parte de anticorpi de 4,5% – 5%. Asta înseamnă că 4,5% din populația României a fost deja expusă și infectată, dar mulți nici nu au știut, au crezut că e răceală simplă sau a apărut febra pe durată scurtă, dar ei au fost probabil infectați și au infectat și pe alții dacă nu au respectat regulile de prevenire”, a explicat Raed Arafat.

Testarea în masă, „pe antigen”

„Testarea în masă are un rol. Ea poate depista persoanele pozitive în vederea carantinării, deci depinde acum ce vei folosi pentru  testarea în masă. Noi efectuăm un număr de mare de teste, comparativ  cu alte țări. Ce poate să fie de ajutor ar fi anumite teste mult mai rapide, care să nu necesite operațiuni de laborator ce necesită ore în șir pentru a determina rezultatul testului. Există șansa să aducem teste pe antigen, rapide, pe care să le folosim în linie de front pentru cazurile simptomatice. Pentru cazurile asimptomatice rămână însă evaluarea actuală. Testările în masă au rolul lor, precum determinarea seroprevalența” , a precizat Arafat.

Spitalele Covid, aproape de capacitatea maximă

„Este normal ca celelalte spitale să intre în faza următoare și se așteaptă să primească cazuri. Și nu vorbim de cazuri ușoare, ci de cele care au nevoie de oxigen și de tratament. Nu toate unitățile dețin spații, dar este normal să fie create circuite”, a afirmat Arafat.

Citește și: Rafila, despre alegeri: „Următoarele două săptămâni sunt hotărâtoare”

#News