Alpii Elvetieni
Alpii Elvetieni. Sursa foto: pixabay.com

 Temperaturile extrem de ridicate din ultima perioada vor conduce la reapariția unei trecători din Alpii elveţieni, care a fost ascunsă sub gheaţă din timpul perioadei romane, potrivit digi24.ro. Trecătoarea se află la o înălțime de 2.800 de metri, pe domeniul schiabil Glacier 3000, în sectorul Diablerets, fiind în prezent în prezent parţial eliberată de gheaţa care a acoperit-o  cel puţin 2.000 de ani.  Potrivit responsabililor domeniului schiabil, trecătoarea va fi „în întregime” vizibilă „peste câteva săptămâni”, după ce în cursul anului 2012, gheața avea o grosime de aproximativ 15 metri în această zonă.

Vara anului 2022 a afectat gheţarii, care s-au topit accelerat din cauza temperaturilor ridicate

 Potrivit glaciologului Mauro Fischer, cercetător la Universitatea din Berna, scăderea grosimii gheţarilor din zona unde se află trecătoarea va fi de trei ori mai mare comparativ cu ultimele zece veri. Aceste schimbări vor schimba radical funcţionarea domeniului schiabil deoarece trecătoarea, care era îngheţată, făcea legătura dintre gheţarii Scex Rouge şi Tsanfleuron, zona pe care coborau schiorii. La ora actuală, din cauza temperaturilor ridicate, între cei doi gheţari se află o fâşie de pământ. „Planificăm reînnoirea facilităţilor din acest sector în următorii ani, iar o idee ar fi să schimbăm traseul actualului telescaun”, a explicat directorul telescaunului, Bernhard Tschannen.

Topirea gheţarilor îi face mai instabili, acest lucru afectând practicarea sporturilor de zăpadă şi drumeţiile, conducând la apariţia de sub gheaţă a epavelor unor avioane sau a cadavrelor unor persoane dispărute acum câteva decenii. Două schelete umane au fost găsite în decurs de două săptămâni în cantonul Valais (vest), identificarea lor fiind în curs. Poliţia din Valais are o listă cu aproape 300 de persoane dispărute începând din 1925, dintre care majoritate au dispărut înainte de utilizarea ADN.

Din cauza secetei extreme, vacile din Elveţia primesc apă cu ajutorul elicopterelor militare